USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika: Pogodovao sinovoj tvrtki

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, njegovog sina i još trojice poduzetnika zbog namještanja poslova s gradom oštećenim potresom krajem 2020. godine.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, priopćilo da se okrivljenici terete za nezakonito pogodovanje i pomaganje u nezakonitom pogodovanju.

Uz Darinka Dumbovića i njegovog sina Darka, obuhvaćeni su Dejan Dobrečević iz tvrtke Skela Banovina, Zlatko Zagorac iz tvrtke Zagorac građevinske radovi i Goran Norković iz tvrtke Pet plus gradnja.

Damir Krajač/Cropix

Dobivao unosne poslove

Darinko Dumbović se optužnicom tereti da je, od listopada 2019. do svibnja 2021., kao gradonačelnik Petrinje, dogovorio sa svojim sinom kao stvarnim voditeljem tvrtke u kojem je osnivač bila njegova supruga da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti osiguravati dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.



Otac i sin Dumbović, stoji u optužnici, dogovorili su s Dobrečevićem, Zagorcem i Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Damjan Tadić/Cropix

Prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića

Tako su u postupcima nabave radova u četiri navrata najprije odabirane ponude Dobrečevića, Zagorca i Norkovića, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, nadodaje Uskok, izvelo i naplatilo prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina.

Preminuo umirovljeni brigadir HV-a: Imao je veliku ulogu u Domovinskom ratu

Na taj su način, naglašava USKOK, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova u vrijednosti od 1,4 milijuna eura.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je u veljači prošle godine podiglo pred sisačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Ivana Dumbovića, također sina bivšeg petrinjskog gradonačelnika, kojom ga tereti za iznudu.

Na opisani način okrivljenici su TD-u protuzakonito osigurali dodjelu poslova u vrijednosti od 1.426.043,93 eura”, stoji u priopćenju USKOK-a.

Komentari