Ustavni sud redom ruši odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a sve zbog Karamarkovog slučaja

Ilustracija Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Čini se kako hrvatski sudovi redom ruše odluke povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo utvrđuje kada su dužnosnici postupali nečasno, nesavjesno, neodgovorno i netranspatentno, odnosno kada krše tzv. Načelo djelovanja za što ne postoje sankcije.

Povjerenstvo je takvo nečasno postupanje hrvatskih dužnosnika, kako je nedavno potvrdila predsjednica Nataša Novaković, utvrdilo u 50-ak slučajeva. No u zadnje vrijeme odluke povjerenstva masovno padaju na Upravnom i Visokom upravnom sudu.

Do sada su pravomoćno ukinute dvije odluke Povjerenstva protiv premijera Andreja Plenkovića, a sada, kako doznaje Telegram pale su i odluke protiv ministra financija Zdravka Marića, bivšeg šefa SDP-a Davora Bernardića, bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića.

Sve je to posljedica zaključka kojeg je Ustavni sud RH još 2019. donio u slučaju Tomislava Karamarka. Napisali su kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne može utvrđivati da su dužnosnici postupali nečasno, nesavjesno, neodgovorno i netransparentno. Naime, kako za to nema sankcija ispada da te odluke Povjerenstva nisu utemeljene, odnosno da uopće nisu smjele biti donijete. Takvo tumačenje Ustavnog suda sada primjenjuju i upravni sudovi.



Nitko neće odgovarati

Premijer Plenković tako neće odgovarati za netransparentnost u slučaju Helsinki, kada je HDZ-ovce vozio vladinim avionom u Finsku, niti što je prešutio da mu je Igor Pokaz, koji je imenovan veleposlanikom u Londonu kum.

Iz istog razloga Upravni sud u Zagrebu ukinuo je prije nekoliko dana odluku kojom je Povjerenstvo utvrdilo je nečasno kao ministar postupao i Zdravko Marić. Naime, nije se izuzeo iz postupka dodjele HBOR-ovog kredita tvrtki Olympia Vodice u vlasništvu Josipa Stojanovića Jollyja. S njim je Marić u prijateljskim odnosima, pa je tim svojim potezom, kako je utvrdilo Povjerenstvo, povrijedio propisana načela djelovanja. Upravni sud u Zagrebu sada kaže da to ne može biti sukob interesa, odnosno da Povjerenstvo nije moglo utvrditi povredu načela djelovanja. Odluka je poništena, no Povjerenstvo ima još pravo uložiti žalbu o kojoj će odlučivati Visoki upravni sud.

Taj sud dijeli identični stav, što je već pokazao u Plenkovićevom slučaju, a sada ga je ponovio i u predmetu protiv Davora Bernardića. Povjerenstvo je ranije zaključilo da je Bernardić prekršio načela obnašanja dužnosti jer je 2014. primio stipendiju privatne škole Cotrugli vrijednu 263 tisuće kuna. S obzirom na to da je u trenutku primanja dara bio saborski zastupnik i predsjednik najveće gradske organizacije tada vladajuće stranke, Povjerenstvo je ustanovilo da se našao u odnosu ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost prilikom odlučivanja o privatnim visokoškolskim ustanovama.

Bernardić je, pozivajući se i sam na Karamarkov slučaj, tužbom tražio ukidanje te odluke. Prije par dana Visoki upravni sud RH donio je pravomoćnu odluku – odluka Povjerenstva protiv Bernardića više ne vrijedi, piše Telegram.

 

Komentari