VODENI VAL PRIJETI SISKU I PETRINJI! Kupa raste kao nikada, očekuje se nikad veći vodostaj: Situacija je i dalje kritična

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Zbog porasta vodostaja Kupe i Save, opasnost od vodnog vala u petak prijeti sisačkom i petrinjskom području, Sava kod Crnca, nedaleko Siska, u porastu je oko jedan centimetar na sat i u petak ujutro u sedam sati vodostaj je iznosio 727 centimetara.

Oštećeni nasip Save u sisačkom predgrađu Galdovo, koji je u četvrtak bio probijen brzom je akcijom svih dežurnih službi saniran, pa se voda ispumpava iz naselja bivše radne akcije. Istodobno Sava kod Jasenovca stagnira na 868 centimetara.

Kupa je u laganom porastu kod Farkašića i Šišinca, pa prijeti Novoj Drenčini kod Petrinje.

Voda se povlači iz poplavljenog dijela Hrvatske Kostajnice oko dva centimetra na sat i vodostaj Une u 7 sati iznosio je 441 centimetar, što znači da su na snazi redovne mjere obrane od poplava. Vodostaj opada i u gornjem toku Une, ali voda se sa prometnica sporo povlači i još nisu u prometu. Tako su Dvor i Kuljani još uvijek prometno izolirani, dok se neke lokalne ceste već koriste za promet, ali uz ograničenja.



DHMZ: Kiša moguća i u petak i u subotu
U unutrašnjosti Hrvatske u petak će prevladavati pretežno oblačno s mjestimice malo kiše, od sredine dana izgledno je smanjenje naoblake s istoka, a lokalno su mogući pljuskovi, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Na Jadranu će biti djelomice, prema jugu i pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeveroistočni, duž obale slaba i umjerena bura, u početku podno Velebita još i jaka, a u Dalmaciji popodne vjetar s mora.

Najviša dnevna temperatura zraka u kopnenim krajevima kretat će se od 15 do 20, na moru od 20 do 24 Celzijeva stupnja.

U subotu se očekuje promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, a na istoku sunčanije. Mjestimice kiša i poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u zapadnim kopnenim krajevima, te na sjevernom i srednjem Jadranu. Vjetar slab i umjeren istočni i sjeveroistočni, na Jadranu i jugo, a podno Velebita bura može biti i jaka. Najniža jutarnja temperatura od osam do 13, na Jadranu od 13 do 18, a najviša dnevna većinom između 20 i 25 stupnjeva Celzijusa.

HAK: Zbog vode na kolniku zatvorene ceste
Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju te duž Jadranske magistrale (DC8)mogući su odroni zemlje i kamenja. Zbog magle, vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Zbog vode na kolniku za sav su promet zatvorene mnoge ceste, a zbog vode ili odrona se na nekim cestama vozi uz ograničenja.

Vrhunac vodnog vala kod Petrinje i Siska
U protekla 24 sata pale su dodatne manje količine oborina od pet do 20 milimetara, osobito na području slivova rijeka Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une, koje nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje ovih vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

Dijelovi zemlje su pod vodom nekoliko dana, a vrhunac vodnog vala očekuje se u petak na području Petrinje i Siska. Tamo su zbog potresa oštećeni i nasipi. Vodostaj Kupe kod Farkašića je u pet sati bio 972 centimetra, a HRT javlja da su u noći s četvrtka na petak vojnici punili vreće s pijeskom koje su dovezene iz Hravtske Kostajnice jer tamo više nisu potrebne.

Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici stagnira i polako pada, no situacija je i dalje kritična zbog prodiranja podzemnih voda.

U okolici Gračaca je nekoliko sela i dalje poplavljeno, a u Obrovcu se ispumpava voda. U Zadru je vodu za ljudsku potrošnju potrebno prokuhati, izvijestio je tamošnji vodovod, prenosi N1.

Vodostaji karlovačkih rijeka padaju, ali je krajnja budnost potrebna i dalje zbog najave novih oborina.

Djelatnici spasilačkih službi i dalje su na terenu.

 

Komentari