Vojni analitičar: Daytonski sporazum je jedna vrlo bitna stvar, stalno zanemarujemo da njime nije završen rat u BiH, već je samo zaustavljen

Foto: NATO

Vojni analitičar Marinko Ogorec za HRT je komentirao globalniu ulogu i budućnost NATO saveza, ali i Daytonski sporazum.

“Daytonski sporazum je jedna vrlo bitna stvar, stalno zanemarujemo da njime nije završen rat u BiH, već je samo zaustavljen, taj rat je samo stopiran”, rekao je Ogorec.

Ogorec je rekao kako Daytonski sporazum ima cijeli niz manjkavosti i treba ga dopuniti i revitalizirati, a najgore bi bilo gurati ga pod tepih. Činjenica je, smatra, da svi međunarodni subjekti se moraju potruditi oko njegove revitalizacije.

NATO savez

Objašnjavajući što bi trebalo mijenjati u strateškom konceptu NATO saveza, Ogorec je rekao kako je on stvoren kao simetričan odgovor na nekadašnju ekspanziju SSSR-a.



“Činjenica da takav kakav je bio u to vrijeme, u velikoj mjeri je ostao do današnjeg dana”, dodao je.

Ogorec je objasnio kako NATO sve više postaje globalni sustav, ali se javljaju i različiti oblici ugroze, dok je simetrična ugroza sve rijeđa.

“Imamo asimetrične prijetnje poput ilegalnih migracija, organiziranog kriminala, različitih oblika kriminalnog djelovanja, a na kraju krajeva i terorizma”, dodao je, te zaključio kako NATO treba ‘određene promjene’.

Biden – ‘klasična politička škola SAD-a’

Osvrnuo se na američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je da je on klasična politička škola SAD-a, očekuje da će djelovati na platformi koju su postavili Brzezinski i Kissinger.

SAD se vraćaju u onu svoju klasičnu kolotečinu na koju smo navikli, dodao je Ogorec.

Odnosi s Rusijom

Odnosi s Rusijom na najnižoj razini od kraja hladnog rata, Ogorec kaže da s Putinom treba razgovarati otvoreno.

“On je državnik koji je Rusiju naslijedio u vrlo devastiranom stanju, u raspadajućem stanju. Od zemlje potpuno devastirane po svim pitanjima, pretvorio ju je u veliku silu. Putin je toga svjestan, zašto ne bi trebali biti svjesni i ostali u međunarodnoj politici? Moraju biti svjesni”, rekao je Ogorec za HRT.

 

 

Komentari