Vojni analitičar komentirao novu dilemu oko F-35: ’Jeftinih lovačkih aviona jednostavno više nema, ta je era prošla’

Reuters je objavio kako je Hrvatska zainteresirana za nabavku aviona F-35, no ta informacija ubrzo je opovrgnuta od strane direktora odnosa s javnošću američke tvrtke. Štoviše, naveli su kako je u službenoj ponudi za Hrvatsku samo F-16.

Reuters je istaknuo kako hrvatsko veleposlanstvo informaciju nije opovrgnulo, no vojni analitičar Jan Ivanjek za Dnevno tvrdi kako on ne vidi prostor za F-35, ne sada.

“Hrvatska je o F-35 razgovarala u fazi pripreme natječaja i u konačnici se odlučilo za opciju ponude novih F-16 Block 70, te je pojašnjeno da se upravo na te razgovore mislilo, tako da u trenutnom postupku ne vidim prostora za F-35”, smatra analitičar.

S druge strane iz Lockhead Martina, američke tvrtke koja proizvodi navedene avione, potvrđeno je kako je u službenoj ponudi Hrvatskoj sada samo F-16.



Hrvatska nema vremena 

Ivanjek je ranije rekao kao je problem s američkim tvrtkama taj što će, ako do nabavke njihovih aviona uopće dođe, do sklapanja ugovora proći i do 3-4 godine. To vrijeme pak Hrvatska nema, jer resursi naših MIG-ova već će tada isteći.

Na upit je li u međuvremenu došlo do kakve promjene Ivanjek kaže:

“Za novi F-16 je s američke strane objašnjeno da treba 3 do 4 godine od vremena potpisivanja ugovora, i tu se nije ništa promijenilo, tu dinamiku određuju proizvodni kapaciteti i mušterije koje su za svoje avione već potpisale ugovore. Ja se nadam da će odluka biti priopćena što prije, kako je predsjednik Milanović spomenuo ožujak, ili barem prije lokalnih izbora. U teoriji bi se to moglo odgađati i do neposredno nakon njih, do lipnja, ali to je već krajnja točka za donošenje odluke jer sve kasnije od toga čini uspješno zaključivanje ugovora do kraja godine vrlo upitnim, budući da je njegovo sastavljanje vrlo dug i složen proces”.

Kako je službeno priopćeno iz Vlade, Hrvatska će nabaviti jedan od četiri aviona, a radi se o odabiru između američkog F-16 Block 70, izraelskog F-16 Block 30, korištenom francuskom Rafalu i švedskom JAS-39 C/D Gripenu.

Država za obranu novac mora imati

U svakom slučaju, za nabavku će svakako biti potrebno odvojiti veće svote novca, a može li to Hrvatska te trebaju li nam ti skupi sustavi upitao se šef oporbenjaka, Peđa Grbin.

Odgovore je ponudio Ivanjek.

“Hrvatska je država. Država novac za nužnu obranu i svoje funkcioniranje uvijek mora imati, a lovačko zrakoplovstvo spada u kritične, nezamjenjive sposobnosti. Ne imati novaca za to znači ne biti ozbiljna država. Ne bih ulazio u interpretacije što gospodin Grbin smatra skupim sustavom, ali činjenica je da s izuzetkom američkog F-16, koji je najskuplji, svi ostali kandidati imaju ponude koje se nalaze unutar stotinjak milijuna eura jedne od drugih, odnosno sve se to vrti oko milijarde eura. Jeftinih lovačkih aviona danas jednostavno nema, ta je era prošla”, navodi.

Upitali smo ga i koji bi odabir po njemu bio i najbolji.

“Što se tiče sposobnosti samih aviona, Rafale ostaje najmoćniji i najubojitiji avion koji nam se nudi, dok je novi američki F-16 odmah uz njega, na istoj tehnološkoj razini. Smatram da Hrvatska mora imati najubojitija sredstva koja može dobiti, odnosno zbog malih brojeva svaki pojedini avion mora moći isporučiti što snažniji udarac ako to bude potrebno”, zaključuje.

Komentari