Zaraženo je dvoje liječnika: Jedan radi u KBC-u Zagreb, drugi u Klinici za psihijatriju Vrapče. U Brodsko-posavskoj županiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa

Još je dvoje liječnika zaraženo koronavirusom.

“Sada je malo ozbiljnija situacija, ali ne puno”, kazao je ministar Vili Beroš nakon sastanka u Vladi, odgovarajući na pitanje o novozaraženim liječnicima. Više informacija objavit će na press konferenciji Nacionalnog stožera u 16 sati

Riječ je o jednom liječniku iz KBC-u Zagreb, i jednom iz bolnice Vrapče.

Vrapče

Liječnica iz dnevne bolnice u Vrapču je pozitivna na koronavirus, potvrdila je to za Index ravnateljica te bolnice Petrana Brečić.



“Riječ je o doktorici iz dnevne bolnice. Ona je u petak bila na poslu. Danas nam je javila da je pozitivna na koronavirus, ne znamo s koliko je ljudi bila u kontaktu. No mi smo pripremajući se već za cijelu ovu situaciju otpustili veliki broj pacijenata iz dnevne bolnice, tako da nije bilo puno pacijenata tamo. Koliko ih je točno bilo ne znam, znam samo da su tamo s njom radila još dva liječnika. Sad proučavamo i ispitujemo s kim je sve bila u kontaktu i u srijedu i četvrtak”, rekla je za Index dr. Brečić.

KBC Zagreb

Ravnatelj KBC Zagreb Ante Ćorušić gostovao je na N1 televiziji.

Radi se o kolegici s iste klinike na kojoj je i prvozaraženi kolega, rekao je Ćorušić.

“Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus imortiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike”.

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji također je potvrđen prvi oboljeli od koronavirusa, muškarac od 40-tak godina koji je došao iz Austrije i smješten je u izolaciju bolnice u Slavonskom Brodu, rekao je u utorak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

Oboljeli muškarac je s područja Nove Gradiške, a za sada nitko iz njegove uže sredine ne pokazuje simptome bolesti, dodao je Bošnjaković, na izvanrednoj konferenciji brodsko-posavskog županijskog Stožera Civilne zaštite.

“Pacijent ima blagu kliničku sliku. Njegov smještaj odrađen je po predviđenom protokolu tako da je direktno smješten u izolaciju Opće bolnice u Slavonskom Brodu”, rekao je Stjepan Samardžić, ravnatelj slavonskobrodske bolnice.

Ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković naglasio je da je pacijent postupio vrlo savjesno, što je do sada rezultiralo i činjenicom kako kod članova njegove obitelji nema simptoma bolesti.

“Pacijent je u četvrtak došao iz Austrije, gdje je bio u kontaktu s drugom stranom osobom koja je imala simptome, a testirana je u nekoj od stranih država. Po dolasku kući pacijent je bio u samoizolaciji do nedjelje, kada se javio liječniku”, istaknuo je Cvitković.

Komentari