ŽESTOKO U SABORU! Spajić na početku ‘opalio’ po Maji Sever: ‘Pogledajte što objavljuje tjednik Novosti, ruka u gaćama i šahovnica!’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Nastavlja se 16. sjednica Hrvatskoga sabora.

Tako će se saborski zastupnici izjašnjavati o amandmanima na rebalans državnog proračuna.

Vlada, kako to uvijek biva, nije prihvatila ni jedan oporbeni amandman, što znači da su male ili nikakve šanse da ih prihvati Sabor. Od oko 170 amandmana podnijetih na rebalans državnoga proračuna i neke izvanproračunske korisnike, iz redova saborske većine stigao je samo jedan, onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića, i samo je njega Vlada prihvatila, prenosi Dnevno.hr.

Slijedom njega će Osijek, koji svake godine vodi bitku protiv komaraca, od države dobiti 600.000 eura za provedbu larvicidnih tretmana na poplavnom području susjednih gradova i općina. S obzirom na brojnost amandmana te da se o njima očituju Vladini predstavnici i predlagatelji, izjašnjavanje bi moglo potrajati cijeli dan.



Sam rebalans trebao bi biti usvojen iduće srijede.

Danijel Spajić iz kluba Domovinskog Pokreta prvi je stao za govornicu.

“Samo ću citirati zadnji tekst u kojem se spominje moje ime.

‘Europska federacija novinara (EFJ), na čelu s Majom Sever. EFJ namjerava uputiti dopis organizaciji Media Freedom Rapid Response (MFRR), koju financira Europska komisija, europskom mehanizmu koji prati i reagira na kršenja slobode medija u državama članicama EU-a te zemljama kandidatkinjama.

Direktan povod EFJ-u bio je istup Danijela Spajića (Domovinski pokret) koji je zatražio od Ministarstva financija da u roku od sedam dana preko Savjeta za nacionalne manjine naloži povrat sredstava dodijeljenih Novostima u državni proračun. Ako se Ministarstvo financija ne javi, ponudio je da će osobno podnijeti zahtjev DORH-u da oduzme novac. I njega smeta pisanje Novosti jer vrijeđaju većinu ljudi i ne promiču vrijednosti Domovinskog rata. I on bi novac namijenjen manjinama trošio po svom raspoloženju i svojim potrebama. Usprotivila mu se jedino zastupnica Katarina Peović i za to dobila opomene’, citirao je Spajić i nadodao:

“Nisam ja uopće rekao da bih ga trošio po svojem raspoloženju, nego sam rekao da taj novac treba preusmjeriti Srbima koji su stradali u potresima i poplavama. Istina je da bi sve udruge SNV-a trebale promicati vrijednosti Domovinskog rata. Oni to ne rade, nego se s tim rugaju. Zato sam ovaj tjedan podnio zahtjev savjetu za nacionalne manjine da postupi prema kriterijima koje je donio i od SNV-a zatraži povrat sredstava za 2023. godinu za tjednik Novosti i obustavi njihovo financiranje.

Uputiti ću i predstavku ministarstvu financija kao jedini pravni mehanizam koji mi kao građaninu stoji na raspolaganju”, rekao je Spajić.

“Recite vi meni, ako ovo nije govor mržnje, što je?. U tjedniku Novosti čovjek ima ruku u donjem vešu, gore šahovnica i orao, a piše Meloni e nostri Moroni. Ne znam što je to ako ne vrijeđanje Hrvatske. Nije u redu da se novac iz proračuna troši na pljuvanje države koja im ga daje. Kako druge nacionalne manjine to ne rade?”, rekao je Spajić.

Zatim se za riječ javio Boris Milošević iz kluba SDSS-a

“Drago mi je da kolega Spajić čita tjednik Novosti, jer osim onog što on ističe, tamo se mogu pročitati zanimljive teme o Srbima. Osim toga, zapravo ga najviše smetaju zastupnici srpske manjine”, rekao je Milošević.

Mlinarić: Mladi su završili na grobljima, a pričate o demografiji
Spajić se tada javio za povredu poslovnika:

“Kolega Milošević me ponovo spominje u negativnom kontekstu. Da širim nekakvu mržnju… Ja njega nisam spomenuo niti jednom. ja samo iznosim činjenice. zašto su druge nacionalne manjine manje vrijedne od njih?”, rekao je Spajić.

Stipo Mlinarić rekao je i da ne treba financirati srpske Novosti.

“Imam nešto protiv toga da imamo tri predstavnika naroda koji je digao oružje na Hrvatsku. Imam i problem da pričate o demografiji i starom stanovništvu, a mladi su završili na grobljima. Vi ste digli oružje na Hrvatsku. ne vi osobno, ali SDS je tada digao oružje na Republiku Hrvatsku”, rekao je Mlinarić.

Miro Bulj iz Mosta tada je stao za govornicu:

“Jučer je bio Dan državnosti. Postavlja se pitanje što imamo od državnosti. Što smo mi to sačuvali, osim što su nam ostale Himna, grb i zastava? Što je s energetikom? Što je s Kunom, koju ste reciklirali u papir? Što je s Inom, što je s poljoprivrednim zemljištima? Ako to mogu napraviti Mađari, zašto ne mogu Hrvati?

Dvije trećine Hrvatske su prazne. Sada ćemo to zemljište prodati za badava. Kome, čemu i zbog čega? Domovinski rat je temelj hrvatske države? Međutim, mi se sada moramo pitati što je ostalo od državnosti? Šest posto BDP-a je od iseljenih Hrvata. Sada ćemo tu zemlju prodati strancima, a naši mladi će kopati njive u drugim državama”, rekao je i nadodao:

“Izborni zakon donosi se kada imamo više birača nego stanovnika. Je li to državnost?”, upitao je Bulj.

 

Komentari