VIDEO Plenković: Neki su očito iskoristili konverziju. To je čisto profiterstvo, lov u mutnome

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Vlada poziva one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, najavljujući u protivnom snažnu Vladinu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu, s tim u vezi, da će Vlada donijeti mjere kako bi spriječila neopravdani rast cijena do kojeg dolazi nakon zamjene kuna u eure te je pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni.

“Prije svega, još jednom zaželit ću svim našim sugrađanima sve najbolje u 2023. godini. Želimo im uspješnu Novu godinu”.

“Mi smo u nedjelju, 1. siječnja, bez velikih fešti obilježili jedan od važnijih trenutaka – trenutak kada je Hrvatska postala istoga dana i članica schengenskog prostora i europodručja”, navodi premijer i dodaje da je hrvatski narod tome dugo težio.“Među 15 zemalja smo, ne možemo biti više u jezgri europskog procesa, nego što smo to danas”, poručuje pa zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinos da se realiziraju svi ciljevi.

Zahvalio je i predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen na dolasku u Hrvatsku.

“To su trenuci kojima smo obilježili i poveznice Hrvatske i Slovenije. Božinović i Grlić Radman bili su na Bregani, odnosno Goričanu… To je lijepo obilježeno. Hrvatsko gospodarstvo zaštićenije je od budućih kriza. Hrvatska je u poziciji da sa zemljama schengenskog prostora…”, navodi premijer.

Potom je govorio o pripremama iz prošlog tjedna, spomenuvši sastanak Vijeća za uvođenje eura. Kaže da su tada prošli sve detalje, spominje i Schengen. “Sve je to prošlo dobro, bez poteškoća. Da ih je bilo, čuli bismo o njima. Zahvaljujem i gospodarskim subjektima, svima koji su učinili sve da zamjenu kunu bude na visokoj razini. Molim sve za strpljenje kada u opticaju imamo i kunu i euro”, kaže.

Ovaj tjedan održan je sastanak da bi raspravili daljenje aktivnosti zaštite potrošača. “Neki su očito iskoristili konverziju kako bi neopravdano podizali cijene. Želim zahvaliti svim poslovnim subjektima, velikoj većini, koja se prilagodila i zadržala cijenu proizvoda i usluga. Mi smo u procesu pristupanja eura upozoravali. No ono čemu svjedočimo u pojedinim slučajevima je nešto drugo. To je neopravdano, čisto profiterstvo, lov u mutnome. Pripremili smo zaključak. Nije u redu…. Akteri svojim radnjama bezrazložno podižu cijene, potiču neopravdano povećanje inflacije. Bit moje intervencije – Vlada je temeljem svog programa sve radila u dobroj vjeri uz dva temeljna načela. Prvo načelo – odgovornosti… Drugo načelo, ključno, je načelo povjerenja. Bit je povjerenje”, govori i nastavlja:

“Mi smo govorili da nam je jedna od temeljnih zadaća zaštita potrošača. Prelazak na euro nije situacija da bi pojedini subjekti iskoristili to… Mi smo to jasno komunicirali u dijelu poslovne zajednice. Naša je politika da vodimo računa da smo oslonac i građanima i gospodarstvu. Tijekom pandemije napravili smo poteze… Vlada je spasila tada 130 tisuća poduzeća, svi su ostali na nogama. Tijekom našeg mandata smanjivali smo porez na dodanu vrijednost”.

Svjesni su, kaže, da je za vitalno gospodarstvo bitno imati konkurentna poduzeća, ali i potrošači. “Profiterstvo u ovakvoj situaciji – to ne, nikako ne. Imat ćemo rast od šest posto ove godine. U EU prosjek će biti 3,3. To su snažna postignuća u cijeloj godini”, navodi. Spominje potom inflaciju.

“Borimo se protiv inflacije, rasta cijena. Zato sve pojave koje idu za time da nam se poveća inflacija, nećemo to pozdraviti već sankcionirati. Smisao uvođenja eura je dati Hrvatima i gospodarstvu najjaču valutu. Nije poanta da se netko bogati na građanima. Bitno je da oni shvate, država će djelovati prema svima koji su neopravdano digli cijene. Koji su to inputi narasli? Nema opravdanja! Mi smo poduzetnicima napravili ogromne uštede. Važno je da ne vidimo fenomen o kojem smo govorili, fenomen pohlepe. Nismo u toj situaciji. Vlada će učiniti sve da se to ne dogodi.

Zato će svi nadležni pridonijeti tome da se pokažu sve nepoštene prakse. Na sve uočene nepravilnosti će se djelovati… Mi moramo zaštititi potrošače. Pozivamo sve gospodaske subjekte da revidiraju svoje cijene na prije 1. siječnja…”, navodi premijer.

Kad kažem mjere, mislim i na subvencije i druge poreze. “Država neće ovo odgledati bez rekacije!”, jasan je Plenković.

“To što govorim svi znaju, da će se na teren kako bi se ispravilo ono što nam neodgovorni pojedinci čine bez razloga. Neće ići, toga moraju svi biti svjesni”, dodaje.

“Ako se bori Vlada, svi moraju dati svoj doprinos”.

Izrazio je sućut papi Franji i katoličkim vjernicima u povodu smrti Benedikta XVI.

Komentari