2. rujna ključni dan za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda: Milanovićev kandidat vjerojatno opet neće proći

Ilustracija Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kako navodi Vrhovni sud, 2. rujna u njihovim prostorijama održat će se Opća sjednica davanja mišljenja o kandidatima za novog predsjednika, a ti kandidati su: Radovan Dobronić, Marin Mrčela, Šime Savić i Lana Petö Kujundžić.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u nekoliko je navrata rekao da je njegov izbor sudac Trgovačkog suda, Radovan Dobronić, a poznato je stajalište sudaca Vrhovnog suda da bi im predsjednik trebao biti netko od njih pa je teško za očekivati da će dati pozitivno mišljenje Dobroniću.

Koja procedura slijedi sad?

U prošlom pozivu svi su kandidati dobili negativno mišljenje. Mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda nije obvezujućeg karaktera, Sabor može izabrati i predsjednika Vrhovnog suda o kojem bi ono bilo negativno.

To se dosad, međutim, nikad nije dogodilo, o svim predsjednicima Vrhovnog suda prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda bilo je pozitivno. Nakon Opće sjednice Vrhovnog suda trebao bi se pak sastati Saborski odbor za pravosuđe na kojem će se kandidati predstaviti te odgovarati na pitanja zastupnika.



U konačnici, odabir nove čelne osobe Vrhovnog suda ovisi o dogovoru predsjednika i vladajuće većine jer bez HDZ-ovih ruku u Saboru nema odabira novog predsjednika, što se moglo vidjeti i na primjeru Zlate Đurđević, piše N1.

Komentari