OPEC i njegovi saveznici dobili konkurenciju

Pixabay

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima suočit će se iduće godine sa žestokom konkurencijom, priopćila je u petak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

“Zemlje OPEC+ suočavaju se s velikom izazovom u 2020. godini jer se očekuje nagli pad potražnje za njihovom sirovom naftom”, konstatira IEA u najnovijem mjesečnom izvješću.

Agencija procjenjuje da će ponuda nafte iz neovisnih proizvođača iduće godine rasti za 2,3 milijuna barela dnevno, u usporedbi s 1,8 milijuna barela dnevno u 2019. godini, zbog proizvodnje u SAD-u, Brazilu, Norveškoj i Gvajani.

“Veliki višak u ponudi koji će se vjerojatno formirati u prvoj polovini sljedeće godine teško da će biti utjeha ministrima OPEC+ koji će se početkom idućeg mjeseca okupiti u Beču”, napominju u IEA-i.



Potvrdili su pak procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini. Budu li neke ili čak sve carine ukinute u sljedećih nekoliko mjeseci, “rast svjetskog gospodarstva i potražnje za naftnom značajno će ubrzati”, iako taj oporavak neće biti trenutan.

Potražnja za naftom u ovoj je godini pala prvi puta od 2009. zbog slabije aktivnosti rafinerija u prva tri kvartala, podsjećaju, dodajući da bi se u četvrtom tromjesečju i u 2020. godini prerada trebala oporaviti.

Komentari