Netanyahu: Nećemo stati. Rat će se nastaviti do kraja!

Foto: Facebook

Izrael je granatirao središnju Gazu u utorak nakon što je premijer Benjamin Netanyahu rekao da neće prestati s napadima na Hamas, dok stanovnici obalne enklave tuguju jer je rat već odnio više od 20.000 palestinskih života.

Izrael je odlučan u namjeri da uništi Hamas unatoč globalnim pozivima na primirje u ratu koji traje 11 tjedana, dok istovremeno rastu zabrinutosti da bi se sukob mogao proširiti regijom.

Nakon što je Hamas izveo najsmrtonosniji napad na Izrael u 75-godišnjoj povijesti zemlje, Netanyahu je odgovorio sveobuhvatnim napadom na Gazu kojom upravlja Hamas.

Foto: AP Photo / Ramez Mahmoud / Guliver image

Ubijeno 160 vojnika

Izraelska vojska priopćila je u utorak da je ubijeno 160 vojnika od 20. listopada, početka kopnenih operacija u Gazi.



“Sedamdeset i pet godina patnje, oduzeta su nam prava, oduzeta nam je zemlja, a naši ljudi su poklani. Naša su prava, kao ljudi, opravdana. Što možemo učiniti?”, rekla je Mariam al-Omsi, hodajući uličicom nakon zračnog napada na kamp Shaboura blizu Rafaha na jugu Gaze.

U bolnici Nasser u Khan Younisu, najvećoj medicinskoj ustanovi u južnom Pojasu Gaze, liječnici su rekli da je ubijeno 10 Palestinaca u dva odvojena izraelska zračna napada.

Stanovnik Khan Younisa Salah Shaat rekao je da je u ponedjeljak čuo snažnu eksploziju pri zalasku sunca. Pritom je uništena zgrada.

“Unutra su bili prognanici i štićenici, više od 20 ljudi, djece i žena. Uspjeli smo spasiti dio djece, a ostala su ubijena”, rekao je.

Izraelska vojska je priopćila da su zračne snage izvele napad na 100 ciljeva Hamasa, među njima i tunele, kako bi pomogle kopnenim snagama.

U priopćenju se navodi da su u Shejaiji blizu grada Gaze, vojnici uz pomoć zrakoplova ubili nekoliko boraca uočenih kako pokušavaju podmetnuti bombu ispod tenka. Više od 10 boraca ubijeno je u odvojenim incidentima u Khan Younisu.

Netanyahu, koji je u ponedjeljak posjetio izraelske snage u sjevernom pojasu Gaze, rekao je zastupnicima svoje stranke Likud da je rat daleko od završetka i odbacio ono što je nazvao medijskim nagađanjima da bi njegova vlada mogla proglasiti prekid borbi.

Netanyahu je rekao da Izrael neće uspjeti osloboditi preostale Hamasove taoce bez vojnog pritiska.

Foto: Facebook

Netanyahu: Nećemo stati

“Nećemo stati. Rat će se nastaviti do kraja, dok ga ne završimo, minimalno”, rekao je Netanyahu.

Hezbollah krenuo u napad na Izrael

U članku za Wall Street Journal objavljenom u ponedjeljak, Netanyahu je ponovio tri preduvjeta za mir – uništenje Hamasa, demilitarizacija Gaze i deradikalizacija palestinskog društva.

Komentari