9 pacijenata i 14 djelatnika Odjela kirurgije Klinike za tumore pozitivno na koronavirus

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Docent Ivan Milas, ravnatelj Klinike za tumore, govorio je o proboju koronavirusa u Kliniku za tumore u Zagrebu.

“Svi pacijenti koji idu na operacije dolaze s brisom koji mora biti negativan”, kazao je Ivan Milas, te dodao kako je virus najvjerojatnije došao s osobljem. Do jučer su kaže, radili normalno i ne može reći tko je od osoblja unio virus.

“Ono što znamo je da je jedan kolega imao simptome, napravio je bris koji je bio negativan. Nakon par dana vratio se na posao. Ili je bio netko od kolega asimptomatski i operirao nekoliko dana prije pojave simptoma. To je”, rekao je.

Pozitivno je, rekao je potom Milas, 5 kirurga na odjelu abdominalne kirurgije, 2 kirurga na odjelu glave i vrata, 5 medicinskih sestara na odjelu abdominalne kirurgije, 2 sestre instrumentarke, 4 bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja koji su operirani i 2 bolesnika na odjelu abdominalne kirurgije i 3 bolesnika na odjelu glave i vrata.



‘Izolirali smo zaražene bolesnike’

“Jučer smo napravili 60 briseva, i uspjeli izolirati bolesnike koji su nositelji virusa.”

U kontaktu su s kolegama iz KB Dubrave, kaže, i vidjet će koje je najoptimalnije rješenje – najvjerojatnije premještaj.

“Kad se naprave epidemiološki izvidi, vidjet ćemo što je najbolje napraviti, stati na tjedan dana ili nastaviti raditi”, rekao je i dodao kako je zbog sigurnosti pacijenata bolje stati na koji dan.

Milas kaže kako imamo veliki porast novozaraženih. “Virus je u ovim hladnim danima puno podložniji bržem širenju. Izbjegavajte druženja i okupljanja. A koliko će zdravstveni sustav izdržati, sustav već duže radi pod opterećenjem”, piše N1.

Komentari