AFERA NA AFERU Bivša ministrica vozila bez vozačke dozvole, udarila dijete, petljala oko Mercedesa u dvorištu, a onda je i čak HDZ-ovcima bilo dosta

Gabrijela Žalac Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL

USKOK, u najnovijem proširenju istrage u tzv. aferi Vjetroelektrane, sumnjiči bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac da je 2017. godine, kada je obnašala dužnost ministrice, u HBORU-u, gdje je bila članica Nadzornog odbora, lobirala za tvrtku poduzetnika Milenka Bašića kako bi dobio 130 milijuna eura kredita za gradnju vjetroelektrana.

USKOK nadalje tvrdi da je to činila na poticaj tadašnje državne tajnice Josipe Rimac.

Obje su od predsjednice HBOR-a tražile da smanji instrumente osiguranja za taj kredit te da sastavi pismo namjere u kojem će navesti da će mu kredit biti odobren, što je ravnateljica odbila.

Podsjetimo, Gabrijela Žalac bila je jedna od ministara koji su ‘odletjeli’ iz Vlade u sklopu rekonstrukcije koju je u srpnju 2019. napravio premijer Andrej Plenković.



Do tada je već sakupila određen broj afera te je, skupa s nekim kolegama, očito postala uteg HDZ-ovoj Vladi.

Vozila bez vozačke i sudjelovala u prometnoj nesreći u kojoj je ozlijeđeno dijete

Početkom ožujka 2019. godine policija je javila da se u Vinkovcima dogodila prometna nesreća u kojoj je ozlijeđeno dijete. Nedugo nakon što je vijest objavljena, saznalo se da je u nesreći sudjelovala i tadašnja ministrica Gabrijela Žalac.

Kako je utvrđeno očevidom, do nesreće je došlo jer je djevojčica neoprezno pretrčavala kolnik. Ministrica Žalac nije bila pod utjecajem alkohola, no vozila je bez važeće vozačke dozvole. Ministrica se dan nakon nesreće oglasila na svom Facebooku rekavši da je posjetila djevojčicu u bolnici i izrazila žaljenje. Objasnila je kako je zaboravila produljiti valjanost vozačke dozvole, zbog čega je platila kaznu te da se ispričava javnosti. Kasnije je u suzama izjavila kako je bila u šoku te da je jako potresena. Plenković ju je tada pomilovao, poručili su tek da se to može dogoditi svakome.

Luksuzni Mercedes u dvorištu, ali ne i u imovinskoj kartici

Tek što se stišala bura zbog prometne nesreće i vožnje bez valjane vozačke, ministricu je snašla nova afera. Jutarnji list otkrio je da je u dvorištu njezine obiteljske kuće u Vinkovcima već dulje vrijeme parkiran luksuzni Mercedes E klase zagrebačkih registracija. Automobil je vrijedan oko 50 tisuća eura, a vlasnik je tvrtka za najam luksuznih vozila. Procijenjeno je da najam tog vozila dnevno stoji barem 1250 kuna. Susjedi su novinarima rekli da Mercedes vozi njezin suprug Mario Žalac. Pa, iako je automobil stajao ispred obiteljske kuće, nije ga bilo u imovinskoj kartici. Gabrijela Žalac je tada tvrdila da auto pripada njezinim roditeljima koji su ga kupili prije dva mjeseca kroz ugovor o najmu. Kasnije se ispravila i rekla da se ipak radi o dugoročnom najmu i da ne  zna hoće li ga roditelji otkupiti.

‘Možda je netko sabotira, možda Vlada, možda Srbi, možda masoni’

Ministrica se u toj fazi, čini se, ozbiljno umorila od afera jer je tvrdila da je sabotira netko iz HDZ-a.

Dan nakon predsjednik Sabora Gordan Jandroković je ironično prokomentirao njezinu izjavu. Novinari pitali tko podmeće ministrici Žalac, a on je odgovorio stihovima splitskog repera Vojka V. “Ne znam. Možda netko ju sabotira i protiv nje lobira, možda je vlada, možda su Srbi, možda masoni”, rekao je Jandroković i prasnuo u smijeh.

Njezino ministarstvo informatički posao dalo firmi s jednim zaposlenim, bez internetske stranice

No, ni to nije bilo sve. Ministarstvo regionalnog razvoja u lipnju 2018. godine raspisalo natječaj za nabavu “cjelovitih i funkcionalnih programskih rješenja informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvoja koje sadržava registar projekta”. Javila se samo jedna firma s jednim zaposlenim, a nisu imali ni stranicu na internetu. Posao je bio vrijedan 13 milijuna kuna, a ministarstvo je odbacila nagađanja o namještanju natječaja.

Komentari