Afričke države žele zadržati veći dio kolača od vađenja litija

Pixabay

Afričke zemlje bogate litijem, uključujući Zimbabve i Namibiju, pokušavaju razviti industriju prerade kako bi više zarađivale na snažnoj globalnoj potražnji za ključnom sirovinom za baterije.

Automobilska industrija okreće se proizvodnji električnih vozila, što je potaknulo potražnju za litijem i njegove cijene.

Glavni je svjetski proizvođač i prerađivač litija Kina, a zapadne vlade i međunarodne tvrtke pokušavaju promijeniti odnos snaga i priliku vide u afričkim rezervama.

Afričke pak zemlje žele više zarađivati na svojim resursima, što bi podrazumijevalo ne samo njihovo vađenje nego i ‘oplemenjivanje‘, odnosno preradu prije izvoza.

“Govorimo sami sebi ‘ako imamo minerale koje svi žele, moramo se vjerojatno pobrinuti da ih u najmanju ruku drugačije vadimo, a ne kao do sada”, rekao je namibijski ministar rudarstva Tom Alweendo u intervjuu za Reuters na skupu Investing in African Mining Indaba u Cape Townu.



“Tražit ćemo da se litij koji se iskopa u našoj zemlji mora kod nas i preraditi”, rekao je Alweendo.

Afrička proizvodnja litija brzo će se povećati u ovom desetljeću, s ovogodišnjih 40.000 tona vjerojatno na 497.000 tona u 2030., prema procjenama tvrtke za trgovinu sirovinama Trafigure. Većina litija vadi se u Zimbabveu.

Cijene litija u prošloj su se godini više nego udvostručile zahvaljujući potražnji proizvođača industrije električnih vozila koja je nadmašila ponudu.

Zimbabve je u prosincu zabranio izvoz ‘sirovog‘ litija kako bi zaustavio krijumčarenje i potaknuo preradu.

“Planiramo dozvoliti samo izvoz koncentrata”, rekao je za Reuters ministar rudarstva Winston Chitando Zimbabvea. “Zahvaljujući zabrani došli su nam drugi ulagači koji žele pročišćavati litijske minerale i razvijati ih do faze koncentriracije”, rekao je Chitando Zimbabvea.

‘Otrov pohlepe‘

Rudarstvo se često povezivalo s izrabljivanjem radnika i uništavanjem okoliša u režiji stranih sila.

Tako je papa Franjo tijekom posjeta Demokratskoj Republici Kongo krajem siječnja osudio “otrov pohlepe” za mineralnim resursima koji je zaoštrio sukob na istoku zemlje.

Globalni prijelaz na obnovljive izvore energije traži brzu reakciju, ali prepreka je još uvijek puno. Posebno se izdvaja nedovoljna opskrba električnom energijom.

“Živimo uistinu u jedinstvenim vremenima, s obzirom na tranziciju na čistu energiju budućnosti, a Gana bi mogla biti dio te priče”, kaže Len Kolff, privremeni glavni izvršni direktor Atlantic Lithiuma.

Projekt rudnika Ewoyaa trebao bi tvrtki osigurati poziciju prvog proizvođača litija u Gani. Američka tvrtka Piedmont Lithium potpisala je ugovor o otkupu polovine proizvedenog litija.

Tvrtka Leo Lithium planira pak iskoristiti visoke cijene i do kraja godine iz rudnika Goulamina u Maliju izvesti dvije pošiljke litijeve rude od po 30.000 tona, rekao je izvršni direktor Simon Hay.

Prihod će biti iskorišten za razvoj projekta kako bi se omogućila domaća prerada, objasnio je Hay, dodavši da bi prve pošiljke sredinom iduće godine trebale biti isporučene kineskom Ganfeng Lithiumu.

Komentari