Ahmetović o aferi Mreža: I nesretni Ćorić je za Filipovića bio Einstein! Barbarić uzvraća udarac Plenkoviću

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Politička tajnica SDP-a i saborska zastupnica Mirela Ahmetović gostovala je na N1 televiziji i komentirala je aferu Mreža.

Posljednjih se dana provlači teza da kroz nju svjedočimo sukobu energetskih medija, a za nju se to čini logično.

“S obzirom da sam osobno prisustvovala sjednici Odbora za gospodarstvo, gdje se oko afere Plin za cent razvila priča o tome tko je kriv, Frane Barbarić ili Davor Filipović. Pričalo se da će se Barbarić braniti, a da će Filipović prvi pasti. Međutim, onda su počeli medijski natpisi kako Barbarić prijeti Plenkoviću u smislu da ako završi u zatvoru, skupa će kartati. Vidimo kako se stvari odvijaju”, rekla je Ahmetović i dodala:

“Znamo gdje je Barbarić završio i ipak se njega prvo odrekao. Bilo je to pripremljeno i medijski najavljeno. Ali nekako mislim da Barbarić uzvraća udarac Plenkoviću. Tako otvoreno prijetiti premijeru da ga ne smije smijeniti jer će zajedno kartati u zatvoru, znači da ima neke informacije koje mogu duboko kompromitirati Plenkovića. Međutim, mislim da je ovo još uvijek blaga Barbarićeva reakcija, ali i svojevrsna poruka.”



Filipović će ostati upamćen po izjavi o predatorima i da građane treba od takvih zaštititi. No, nakon toga više ništa nije rekao. Po čemu ga još pamtiti?

“Ni po čemu, ništa nije učinio. Sad vidimo da je upravo HDZ svjesno odbio suzbijati inflaciju na ispravan način kako bi prikupio dovoljno javnog novca u proračun, a s njime je potom radio što vidimo, podmazivati medije. I izvlačiti dio tog novca za sebe. Nevjerojatna je razina ignorancije ministra Filipovića prema građanima i njihovoj zaštiti”, smatra Ahmetović i komentira netransparentnost kakvoj svjedočimo:

“Otkad sam ušla u Sabor, inzistiram da se detaljno i transparentno objavljuju svi ugovori. Osobno, jedina sam to učinila kao načelnica općine Omišlja, gdje se javno objavljuju sva javna sredstva. Na uvid su građanima. Na tome inzistiramo na svim razinama jer je moguće. Zbog čega se sad priča o transparentnosti davanja sredstava medijima kad godinama svjedočimo da se u HEP ulupalo na stotine milijuna kuna za razne PR aktivnosti. Zamislite, to je monopolist na tržištu, a mora se reklamirati. Da bi što radio? Pa peglao imidž šefa Uprave.”

Premijer sve kritike ove vrste naziva pokušajima puča i zamjera oporbi što želi srušiti vlast. Tako optužuje Most da je izveo cijelu ovu posljednju aferu s ciljem destabilizacije vlasti. No, svejedno je u roku par sati smijenio Filipovića.

“Zato i imam sumnju da konce vuče Barbarić jer ne mogu vjerovati da bi se netko usudio tako otvoreno prijetiti premijeru, a da nema zaista dokumentaciju i argumentaciju za to. Zato se Plenković nije htio igrati i odugovlačiti, odmah je razriješio Filipovića i zapravo mi izgleda kao da je time Barbariću poručio “Hoće li sad biti mir?” Nevjerojatno da je Plenković o svakom ministru prije govorio da su sjajni, da nije tema to za što ih se tereti. Nikad se nikoga od njih nije javno odrekao, niti se ispričao građanima, čak ni nakon što se vidjelo da je Gabrijela Žalac pojela 24.000 kuna javnog, europskog novca, za svoj rođendan. Tako je i Filipovića branio, nazivao ga space shuttleom, a čak sam i ja rekla da je onaj nesretni Tomislav Ćorić bio Einstein za njega”, rekla je Ahmetović.

Idućeg tjedna će biti izvanredna sjednica potvrđivanja novog ministra.

“Ono na čemu SDP inzistira jest raspuštanje Sabora, ali ono što bih voljela, jest da mediji postave pitanja HDZ-ovim koalicijskim partnerima, u prvom redu Hrebaku, Pupovci i Hrelji, treba li raspustiti Sabor ili ne”, zaključila je Mirela Ahmetović.

Komentari