Ahmetović: Plinsku aferu najprimitivniji način izvlačenja javnog novca direktno iz džepova građana

Damjan Tadić/Cropix

Hrvatski sabor ušao je u posljednji tjedan zasjedanja prije dvomjesečne ljetne stanke. Zbog imenovanja ravnatelja VSOA-e, ali i sporne HEP-ove kupoprodaje plina te štrajka pravosudnih službenika oporba traži da Sabor nastavi s radom i nakon 15. srpnja.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović ocijenila je najnoviju plinsku aferu prodaje plina po bagatelnoj cijeni najprimitivnijim načinom izvlačenja javnog novca direktno iz džepova građana.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako ne vidi razloga za održavanje izvanredne saborske sjednice, odnosno zasjedanja i nakon 15. srpnja, te da ju nema namjeru sazivati jer za sada ne postoje uvjeti.

– Dio oporbe spominje svoju želju da do izvanredne sjednice dođe, međutim za sada ne postoje uvjeti da se to dogodi, kazao je Jandroković.



Ahmetović je u slobodnom govoru u Saboru rekla kako je HEP podigao bankovni kredit za kupnju plina od milijardu eura u 2022. godini, kako bi se napunilo skladište plina Okoli, a za koji je jamstvo dala Vlada i premijer Andrej Plenković.

Plin je skupo plaćen putem kredita da bi se prodavao po bagateli, upozorila je i ocijenila kako su vladajući tim činom podcijenili hrvatske građane.

Sandra Benčić (Možemo!) smatra da se od 2016. godine događa sustavni napad na demokratske institucije, a sve je počelo marginaliziranjem Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Upozorila je i da premijer Andrej Plenković danas različitim manevrima pokušava vratiti eksluzivnu kontrolu i upravljanje nad Vojno-sigurnosno obavještajnom agencijom, prenosi HRT.

Smatra i kako premijeru Plenkoviću odgovara štrajk službenika i namještenika u pravosudnim institucijama koji traje već pet tjedana jer će do tada afere koje proizvodi HDZ ostati netaknutim..

Osvrćući se na štrajk službenika i namještenika u pravosudnim institucijama Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista) smatra da Ministarstvo pravosuđa i uprave mora djelovati kako bi on završio. Drži kako bi ministar pravosuđa Ivan Malenica službenicima u pravosuđu, koji imaju niske plaće, trebao u pregovorima ponuditi nešto više od 100 eura dodatka.

Katarina Peović (Radnička fronta) rekla je da se prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je u drugom čitanju, nisu riješila ključna pitanja na koja su zastupnici upozoravali i tijekom prvog čitanja.

– Iz zakona nije izostavljeno ništa što je ključno i goruće. Ostale su koncesije, ostalo je vrijeme koncesije ,koja je ako ju imate na 50 godina, privatizacija obale, nije maknuto založno pravo gdje se ‘u dva koraka’ može doći do toga da banka preuzme koncesiju, poručila je.

Smatra i da će tim zakonom Vlada u potpunosti dobiti mogućnost raspolaganja našom obalom.

– Trećina zemlje bit će u rukama Andreja Plenkovića. Zakoni se pišu tako da se Sabor razvlašćuje a vlada postaje ona koja određuje sve, kazala je.

Komentari