Alabama planira prvo pogubljenje dušikom

Foto: Pixabay

Američka savezna država Alabama sprema se koristiti novu metodu pogubljenja – gušenje dušikom.

Ako savezni sudovi daju zeleno svjetlo, Alabama planira u četvrtak uvesti novu metodu sudskog pogubljenja otkako su 1982. uvedene smrtonosne injekcije. Nova metoda je gušenje korištenjem dušika.

Izvršitelji kazneno-popravnog odjela Alabame pričvrstit će zatvoreniku na lice komercijalno izrađenu industrijsku zaštitnu masku za disanje pričvršćenu na kanister čistog dušika pod tlakom s namjerom da mu oduzmu kisik.

Kenneth Eugen Smith je prije 35 godina osuđen na smrtnu kaznu. Lani je trebao biti pogubljen, ali ubrizgavanje smrtonosne injekcije nije uspjelo jer mu nisu mogli pogoditi venu. Sada ga planiraju usmrtiti dušikom, što bi bilo prvi put ikada.



Državni odvjetnik Alabame Edmund LaCour rekao je saveznim sucima prošlog tjedna da je država od tada razvila “najbezbolniju i najhumaniju metodu pogubljenja poznatu čovjeku”.

Trenutak se pomno prati, s implikacijama i za druge države koje koriste smrtnu kaznu, ali i za dio javnosti koja želi okončati tu praksu. Ovaj slučaj pomno prate i tvrtke koje proizvode maske, kanistere s dušikom i drugu opremu potrebnu za novu metodu.

“Ako ovo pogubljenje bude uspješno, vidjet ćemo kako se dušična hipoksija širi diljem zemlje,” kazao je velečasni Jeff Hood, duhovni savjetnik Kennetha Smitha, koji je 1988. osuđen za ubojstvo Elizabeth Sennett.

“Ako ne bude uspješno, Kenny će doživjeti užasnu bol, ali to će zaustaviti marš dušikove hipoksije u druge jurisdikcije,” dodao je Hood. Oklahoma i Mississippi također su odobrili slične protokole gušenja dušikom posljednjih godina, ali ih tek trebaju primijeniti.

Smithovi odvjetnici se ne slažu i traže da se sudski naloži prekid drugog pokušaja pogubljenja, zakazanog za četvrtak u 18 sati.

Komentari