Aladrović: Mjerama se nikoga ne kažnjava, riječ je o podršci za koju se traži minimum odgovornosti

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović govorio je o važnosti cijepljenja za očuvanje zdravlja i za održanje ekonomije.

“Time omogućavamo mirovinskom sustavu obogaćivanje doprinosima, a i korisnicima obiteljskih mirovina da prošire budžet. Svaka mjera koja potencira izdavanje Covid potvrda, poboljšanje zdravstvenog i ekonomskog stanja u zemlji ima smisla. Na sastancima ćemo sa socijalnim partnerima pokušati postići konsenzus oko kriterija.

Dodao je da se covid potvrdama štiti zdravlje, ali i ekonomiju. “Sezona je u punom jeku i odgovornost svih građana, posebno onih u uslužnom sektoru, je takva da o tome ovisi i sezona i ekonomija. Ne možemo priuštiti scenarij lockdowna. Mogli bismo dovesti u pitanje predviđeni ekonomski rast”, poručio je.

‘Element prisile smo izbjegavali i izbjegavamo ga i dalje’

U travnju prošle godine imali smo 600.000 korisnika potpora zbog zatvaranja. “Javna rasprava je uvijek postojala, a mi sada idemo u 16. i 17. mjesec potpora. Smatramo da konzumacija mjera mora biti vezana i za pojedinačnu odgovornost”, rekao je.



Navodi da privatni, javni i državni teret trebaju snositi podjednako teret odgovornosti. “Cilj nam je imati što više radnika, građana koji imaju Covid potvrde, jer to znači da im je zdravlje sigurno, da da naj način potporujemo i zdravlje i ekonomiju. Element prisile smo izbjegavali i izbjegavamo ga i dalje”.

Dodao je da je cilj mjera očuvati radna mjesta, ne da netko dobije otkaz.

‘Mjerama se nikoga ne kažnjava’

“Ako u Hrvatskoj znamo da imamo 20 posto BDP-a koji ovisi o turizmu, vrlo smo izloženi turizmu i uslužnim djelatnostima, kretanje naše ekonomije jako ovisi o turističkoj sezoni – onda ne shvaćam, ne razumijem da se netko ne želi niti cijepiti niti testirati. Mjerama se nikoga ne kažnjava, njih Vlada promiče, i za što ne postoji obveza”.

Dodao je da već 16 mjeseci odgovorni dio građana sufinancira one koji su u problemu. Traže, kako tvrdi, minimum odricanja i odgovornosti onih koje svi drugi odricanjem financiraju. “Kažnjavanja nema, ovdje je riječ o podršci za koji se traži minimum odgovornosti”.

Komentari