Aladrović o izmjenama Zakona o radu: Ne želimo olakšati otpuštanje radnika, već više zaposlenih na neodređeno

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da Vlada izmjenama zakona ne olakšava otpuštanja već želi više zaposlenih na neodređeno, ali i da posebna radna skupina priprema novi model za obiteljske mirovine.

“Naš je cilj novim Zakonom o radu stvoriti realan i kvalitetan okvir za poticanje poduzetničkih aktivnosti i smanjenje administrativnog opterećenja rada, uz maksimalnu zaštitu prava radnika i poduzetnika”, rekao je ministar.

Najvažnije je, kaže, što prije definirati rad na daljinu, ali i brojna je druga područja potrebno modernizirati.

“Činjenica je da je, neovisno o pandemiji i promjenama koje je ona donijela, od donošenja Zakona o radu koji je na snazi prošlo punih šest godina. U tom su se razdoblju okolnosti na tržištu rada znatno promijenile, ali ih nisu pratile i promjene općeg propisa o radu”.Pojašnjava da je riječ prije svega o novim okolnostima koje su rezultat tehnološkog razvoja i digitalne transformacije određenih segmenata poslovanja, što je dovelo do pojave nekih potpuno novih oblika obavljanja rada, primjerice platformskog rada, odnosno rada za platforme koje posreduju u dostavi hrane i namirnica, koji do prije dvije godine gotovo da i nije postojao.

“Takve promjene zahtijevaju i prilagodbu radnog zakonodavstva, stoga je pogrešna teza koja se pojavljuje u javnom prostoru da se izmjenama radnog zakonodavstva želi olakšati otpuštanje radnika”.

“Zakon je potrebno prilagoditi vremenu, upravo zato da bolje zaštite prava radnika – želimo povećati udio zaposlenih na neodređeno, što ljudima omogućava veću financijsku stabilnost i mogućnost boljeg planiranja kućnih budžeta i financijskih obveza”, rekao je ministar rada.

Podsjetio je da je pandemija gospodarstvo suočila s potencijalno najvećom krizom na tržištu rada u povijesti, a Hrvatska bilježi razinu nezaposlenosti kakvu je imala u veljači ove godine.

“To nam je jasan pokazatelj da smo ispravnom i pravodobnom reakcijom dali sve od sebe da ‘ugasimo požar’. Mjerama za očuvanje radnih mjesta obuhvatili smo 106 tisuća poslodavaca, odnosno 630 tisuća radnika, za što je isplaćeno više od 6,5 milijardi kuna”, ustvrdio je Aladrović.

Sada je pred nama, dodao je, teži dio posla, a to je stvaranje zakonodavnog okvira za novo, drukčije i održivo tržište rada u izmijenjenim okolnostima po kojima ćemo svi skupa živjeti i raditi u nadolazeće vrijeme, donosi Večernji list.

Komentari