Aladrović: U ovom trenutku ne razmišljamo o otpisu poreza poduzetnicima

Cropix

“Naše prve projekcije su govorile da će se raditi od otprilike od 400 do 500 tisuća radnika. Toliki broj i očekujemo”, kazao je Aladrović za RTL i dodao da na raspolaganju imaju od 4 do 6 milijardi kuna za tu mjeru, ovisno koliko ona potraje.

“U srijedu su već krenule isplate, HZZ ažurno rješava zahtjeve i ne očekujemo veće tehničke poteškoće. Bitno je da do faze isplate plaće za ožujak da ćemo svima odobriti isplatu”, kazao je Aladrović.

Zasad ne razmišljaju o otpisu dijela poreznih dugovanja

Na pitanje hoće li u drugom setu mjera za pomoć gospodarstvenicima biti i otpis dijela poreznih davanja, Aladrović je kazao da su kroz prvi paket mjera htjeli dići likvidnost u gospodarstvu. “U ovom trenutku mogu reći da imamo odgodu što se tiče poreza i doprinosa”, kazao je Aladrović i dodao da će drugi tjedan predstaviti drugi paket mjera.

“U ovom trenutku otpis poreza i doprinosa nismo ukalkulirali”, rekao je Aladrović. Rekao je da su danas imali Gospodarsko-socijalno vijeće te dodao da bez suglasja svih triju strana neće raditi izmjene u Zakonu o radu.



“U ovom trenutku pripremamo sve scenarije koji se mogu dogoditi uslijed ove pandemije. No, dok to ne predstavimo socijalnim partnerima i dok s njima ne iskomuniciramo u kojem smjeru ići s promjenama u radnopravnom zakonodavstvu, prerano je o tome govoriti. Naravno da imamo s jedne strane poslodavce koji bi htjeli da se maksimalno liberalizira tržište rada u ovom trenutku, s druge strane imamo sindikate koji bi željeli ostaviti restrikcije koje su sada na snazi i dalje. Mi pratimo što se događa s gospodarstvo i ekonomijom i u tom trenutku ćemo znati procijeniti na koji način bilo koji zakon ćemo mijenjati”, kazao je Aladrović.

Premijer je danas rekao da je ovo gora kriza od one 2008. godine. “Definitivno je kriza uzrokovana medicinskim efektima, odnosno virusom. Teško ju je uspoređivati s bilo kojom krizom. U ovom trenutku procjenjujemo da može imati veće implikacije od 2008. godine. No, nitko ne zna do kada će ona trajati, a to preduvjeti da znamo kako će utjecati na ekonomiju”, rekao je Aladrović i dodao da se oni kao Vlada pripremaju za sve scenarije, pišu Vijesti.hr.

Komentari