Aladrović: U ovom trenutku nije realno povećanje plaća

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

“U srijedu smo imali razgovore po pitanju kolektivnih ugovora, a vladin prijedlog je, zbog svega što se dogodilo, da ugovorenih povećanja neće biti”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u emisiji ‘Poligraf’ Hrvatskog radija.

Dodao je da su u pregovore ušli u dobroj vjeri i u vrijeme kada se predviđao rast BDP-a i jedan pozitivan trend, no tada nitko nije mogao predvidjeti što će se događati.

“Smanjenja plaća nema. Naš prijedlog je da do povećanja plaća ne dolazi, a on ima vrlo jasan temelj u svim makroekonomskim pokazateljima”, kazao je ministar.

Pojasnio je kako ne traže smanjenje, ni odricanje da se pogorša sadašnja materijalna situacija, ne traže da dođe do smanjenja potražnje, ali smatraju da u ovom trenutku nije realno povećanje plaća u javnom i državnom sektoru.



“Razumno je odustati od povećanja kada je to korisno, no u ovome trenutku to pomaže samo politici”, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Smatra da je nerazumno odustati od dogovorenog povećanja jer ono pomaže nacionalnoj ekonomiji i trebamo jačati kupovnu moć na svim razinama, a kontraproduktivno je to sada smanjivati.

“Ako koronavirus potraje do jeseni i ako turistička sezona bude jako loša, tek onda možemo snimiti situaciju i tada treba sjesti za stol i pristupiti eventualnim korekcijama. Ovo sada ne djeluje uvjerljivo, ovo djeluje kao da služi najavljenim izborima”, dodao je Ribić.

Dodao je kako je ovo kampanja protiv cijelog sektora koji spašava društvo i državu.

Aladrović kaže da koronavirus nije prouzročen političkom situacijom, već da utječe na nju.

“Imamo projekcije pada BDP-a 9,4% i deficit od 25 mi.l kn u proračunu i to su sve izvanredne okolnosti, to nisu realne okolnosti”, dodao je.

Vedran Jakominić iz udruge Glas poduzetnika zahvalio je ministru Aladroviću zato što je HZZO ispravno reagirao i vraćeni su sezonski radnici, no još nisu počeli raditi. Smatra da su mjere uspjele spasiti većinu radnih mjesta, a od 1. 6. kreću u potpunu nepoznanicu na tržištu, prenosi HRT.

Komentari