ALEMKA MARKOTIĆ: Izoliran prvi omikron virus u Hrvatskoj

Bruno Konjevic / CROPIX

– Doktorica Željka Mačak Šafranko izolirala je prvi omikron virus kod nas. To će nam omogućiti nove neutralizacijske testova i to je iznimno važno za nas i za međunarodnu suradnju, izjavila je u Dnevniku HTV-a Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Markotić je izvijestila da je klinika puna, pritisak se ne smanjuje na jedinice za intenzivno liječenje gdje je kapacitet popunjen s iznimno teškim bolesnicima.

 

– Dosta njih je mlađe dobi, djelom i oni koji su bili zdravi do sada. U intenzivnoj je većina njih na respiratoru, kolege se trude maksimalno, sada već imaju u 2 godine iskustva, čine sve što moderna medicina može učiniti, ali nažalost kod COVID-a smo vidjeli da puno toga ne možemo – rekla je.



 

U Hrvatskoj je danas stiglo 1800 doza lijeka protiv COVID-a.

 

– Lijek je kombinacija 2 monoklonska antitijela čiji je zadatak da neutraliziraju onaj S protein, “spyke” protein i onemoguće daljine razmnožavanje i širenje virusa, može se davati za liječenje u jednoj dozi ili preventivno i to za liječenje osoba koje nisu na kisiku, u samom početku bolesti ili imaju blaži oblik bolesti, no potencijalno zbog nekih kroničnih bolesti imunološkog statusa i slično, očekuje se da bi mogli razviti teški oblik bolesti. Treba se primijeniti čim prije u bolničkim uvjetima, ako se daje u profilaksi nakon kontakta s inficiranima, također ga treba primijeniti u jednoj dozi, ako se radi o imunokompromitiranim bolesnicima, može se još svaka 4 tjedan davati pola doze dok prođe rizik od čestih kontakta s oboljelima – objasnila je.

 

Riječ je o skupom lijeku, naglasila je, on je u ispitivanju imao dobar učinak, protiv delte može također imati dobar učinak, ali na omikron, kaže, nažalost neće imati veći učinak, cijepljenje je i dalje najbolja prevencija, lijek je više manje za rizične skupine da ih se može zaštititi.

 

Lijek nije zamjena za cjepivo

 

– Cjepivo je za sve, ono štiti, prema prvim rezultatima vidimo da protiv omikrona štiti treća booster doza, gotovo cijela zapadna Europa ubrzano se cijepi trećom dozom. Čini se da bi ga to moglo zaustaviti. U zemljama gdje je cijepljenje trećom dozom u visokom postotku – kao što su Italija, Španjolska, Portugal, koji su nažalost u 1. i 2. valu naučili teške lekcije, sada imaju puno manje pritisak na jedinice intenzivnog liječenja i bolnice općenito i značajno manji broj umrlih – naglasila je Markotić.

 

Ponovila je da nakon 3. mjeseca svi se mogu cijepiti, preporuka u cijeloj Europi je da booster doza može pomoći sada preko zime dok imamo puno kontakata u zatvorenom prostoru, može spriječiti širenje i smanjiti postotak oboljelih. Nije bitno, kaže, hoće li netko malo šmrcati i par dana biti van stroja, bitno je da se ne razvije težak oblik bolesti, da ne bude u bolnici i da ne umre.

 

Omikron i dalje nepoznanica

 

– O omikronu još uvijek nemamo dovoljno podataka, prvo su stizale inicijalno nekakve priče iz Južne Afrike da je to blaži oblik bolesti, ali se moramo prisjetiti da je to sezonska bolest, da i mi smo ljeti imali blaže oblike i manji broj inficiranih i što se ne može preslikati na zimsko vrijeme i Europu koja ima stariju populaciju i puno kroničnih bolesnika. Ono što vidimo u zapadnim zemljama – bolnice se pune, puno je više oboljelih, ali u tim zemljama cijepljenih je više, zato je nama važno da povećamo broj cijepljenih – naglasila je.

Dobra je stvar, kaže da smo usporili dolazak omikrona zatvaranjem granice za putnike iz Južne Afrike i zemalja s kojih su ga mogli donijeti. S time smo dobili, kaže na vremenu da se sustav pripremi za velike brojeve oboljelih i da se ljudima da šansa, da se oni koji su se dvoumili, stignu dodatno cijepiti. Ali, upozorava, virus će definitivno doći, najprije sada tijekom blagdana s dolaskom ljudi iz drugih zemalja.

Komentari