Alkarski vojvoda: Kao naši preci, pokrenimo se i napravimo sve što možemo da zaštitimo živote naših starih i bolesnih

Screenshot HRT

Prilikom održavanja 306. Sinjske alke, vojvoda Boško Ramljak pozdravio je sve okupljene i pozvao da po uzoru na naše pretke učinimo sve od sebe kako bismo i danas zaštitili živote svih naših ljudi.

“Danas smo pred novim izazovom. Ovogodišnja se Alka po drugi puta održava u okolnostima borbe cijelog svijeta protiv neprijatelja čovječanstva pod imenom koronavirus. Sve vas koji me čujete pozivam i molim da se, kao naši preci, pokrenemo i napravimo sve što možemo ne samo da nam gledalište na idućoj 307. Alki bude puno, nego da zaštitimo živote svih naših starih i bolesnih, napravimo ono što je potrebno da počnemo ponovno normalno živjeti, cijepimo se svi koji možemo, kako bismo stekli kolektivni imunitet i vratili ono naše drago staro normalno, poručio je alkarski vojvoda Boško Ramljak.

Problematizirao depopulaciju, pa čestitao Vladi

Dodao je kako je osim pandemije covida-19 najveći problem u Cetinskoj krajini depopulacija stanovništva. Čestitao je Vladi premijera Andreja Plenkovića što se izborila za obilnu financijsku pomoć Republici Hrvatskoj u novom financijskom razdoblju iz Europske unije, te izrazio nadu da će kvalitetno ulaganje toga novca u tom kraju ali i širom Hrvatske ne samo zaustaviti odlazak mladih iz domovine, nego i motivirati na povratak one koji su već otišli, piše HRT.

Upozorio je kako, iako je mladima novac važno sredstvo i preduvjet za normalan život, “svakako nije i nešto najvažnije”. “Njima je od svega novca važnije da ih se uvažava, da se poštuju njihovo znanje i vještine, da im se pokaže kako se na njih računa i da će dobiti kvalitetnu priliku, a ne da ih se odbacuje, gura sa strane i gleda neprijateljski kao konkurenciju”, ustvrdio je viteški vojvoda Ramljak.



Zbog toga je Viteško alkarsko društvo već pokrenulo proces “iskrenog pristupa i davanja šanse mladima i to u interesu budućnosti Alke, Sinja i Cetinske krajine”, rekao je, te poručio kako se nada da će i druge institucije slijediti takav pristup.

Proglasio je 306. Alkarsko nadmetanje otvorenim riječima: “Alkari, ocijenio sam da ste uvježbali junačku desnicu i izoštrili oko sokolovo kako biste na svojim brzim konjima viteški jurišali kopljima na alkarsku metu. Alkarski momci, ponosno stupajte u alkarskoj povorci, baš onako kako su to činile generacije vaših očeva, djedova i pradjedova na ovoj istoj stazi. Neka vam je sretno!”.

Zbog epidemioloških razloga ovogodišnja Sinjska alka se održava s ograničenim brojem posjetitelja. Kako su priopćili iz viteškog alkarskog društva, zbog epidemiološke situacije neće se održati ni tradicionalna Večer slavodobitnika. Osvježenje u Vili Tripalo, zbog epidemiološke situacije, organizirano je samo za sudionike alkarske povorke, organizatora, goste i uzvanike, poručili su iz VAD-a.

Komentari