Američki kongresmen podržao Živkovića koji je preživio dva atentata: Odlučio je ‘stisnuti BiH’

Foto: Screenshot/Facebook

Zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Matej Živković u dva navrata bio je žrtva atentata. Drugi je put jedva preživio, ali policijsku zaštitu nije dobio.

Živković je, inače, svjedok u predmetima koji spadaju u najveće slučajeve gospodarskog kriminala u susjednoj BiH. Sada američki kongresmen stišće BiH da se provede reforma zakona o Komisiji, tako da njezini članovi više nisu nedodirljivi

Predsjedatelj Odbora američkog Kongresa za trgovinu, pravo, znanost te obranu, zdravstvo i obrazovanje Robert Aderholt uputio je dopis predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari u kojem je pohvalio poduzete aktivnosti predsjednice FBiH te predsjednice Parlamenta FBiH i članova parlamentarnog odbora za ekonomsku i financijsku politiku. Njegove pohvale odnose se na najavljenu reformu zakona o Komisiji za vrijednosne papire u Federaciji BiH, a s ciljem uspostave vladavine prava te eliminiranja korupcije, javili su BiH mediji.

Osim Lidiji Bradari, dopis je istovremeno poslan i potpredsjednicima Federacije Refiku Lendi i Igoru Stojanoviću, premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, predsjedateljici Parlamenta FBiH Mirjani Marinkovic-Lepić te američkom veleposlaniku u BiH Michaelu Murphyju.



Foto: Antonio Balic/CROPIX

SAD traži promjenu zakona

Kongresmen Aderholt podržava promjenu zakonskog okvira rada Komisije za vrijednosne papire FBiH po kojem trenutno članovi Komisije uživaju imunitet od kaznenog gonjenja za svoje odluke, jer se smatra da su ih donosili u ‘dobroj volji’ što je nedopustivo.

Isto tako, američki kongresmen smatra nužnim uvođenje drugog pravnog stupnja za poslovne subjekte koji su moguće oštećeni odlukama Komisije koje su izvršne i stupaju na snagu odmah.

Susret s Matejom Živkovićem

Podsjetimo, u veljači ove godine, u okviru molitvenog doručka, nekoliko članova američkog Kongresa sreli su se s dr. Matejom Živkovićem, zamjenikom predsjednika Komisije.

Tada su izrazili veliku zabrinutost zbog dva preživljena pokušaja ubojstva Živkovića, o čemu je Nacional pisao. Nakon uvida u činjenice, izrazili sumnju i zabrinutost za rad trenutnog saziva Komisije za vrijednosne papire FBiH, što je i navedeno u dopisu kongresmena Aderholta.

Matej Živković ni nakon dva neuspjela atentata nema policijsku zaštitu: Policija ne želi reći zbog čega

Dva atentata na Živkovića, a nitko ne reagira?

Podsjetimo, zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Matej Živković dva puta bio je žrtva atentata. Drugi je put jedva preživio, međutim, policijsku zaštitu nije dobio.

Živković je, inače, svjedok u predmetu Profit, kojim je obuhvaćeno 19 osoba, među kojima je i bivši predsjednik KVP-a Hasan Ćelam. Svjedok je i u predmetu Bosnalijek koji vodi državno Tužiteljstvo. Riječ je o jednom od najvećih slučajeva gospodarskog kriminala u Bosni i Hercegovini.

U intervjuu koji je u veljači dao Nacionalu, Živković je istaknuo:

“Prije otprilike dva mjeseca u Veleposlanstvu BiH u Zagrebu razgovarao sam predstavnicima Uprave policije Federacije BiH i tada mi je jasno rečeno da Komisija za vrijednosne papire FBiH, dapače, opstruira dodjeljivanje policijske zaštite. Premda je elementarna zakonska osnova da institucija za svog čelnika zatraži policijsku zaštitu, oni to ne žele učiniti pravdajući se time da i sami primaju prijetnje. Ali ja nisam primao prijetnje, nego sam dobio pet metaka. Degutantno je uspoređivati prijetnje, bile stvarne ili fiktivne, s onim što se meni dogodilo”,

Foto: Branimir Boban / CROPIX

Kongresmen će tražiti izvješće o tome što se napravilo

Sada američki dužnosnik Robert Aderholt traži izvješće o napretku u procesima koje su pokrenuli dužnosnici Federacije BiH, pa će biti zanimljivo pratiti razvoj događaja. Aderholt je ponovno izrazio bezrezervnu podršku borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH.

Komentari