Amerika i Francuska podigle su stupanj pripravnosti zbog prijetnje terorizma

Foto: Guliver

Američka policija pojačala je sigurnost oko židovskih i muslimanskih zajednica uoči globalnih propalestinskih prosvjeda najavljenih za petak, ali je istovremeno pozvala građane da nastave s normalnim životom.

I Francuska je podigla sigurnosnu uzbunu na najvišu razinu nakon napada nožem u Arrasu, na sjeveru zemlje, gdje je profesor ubijen, a dvije su osobe teško ozlijeđene, dok javnost strahuje od ‘uvoza’ sukoba Izraela i Hamasa, rekli su u petak navečer za AFP iz ureda francuskog premijera.

Premijerka Elisabeth Borne odlučila je podići sigurnosnu uzbunu na najvišu razinu, priopćio je njezin ured, nakon sastanka sigurnosnog kabineta s predsjednikom Emmanuelom Macronom u Elizejskoj palači.

Pripravnost zbog prijetnje napada može se proglasiti neposredno nakon terorističkog napada ili ako nelocirana poznata teroristička skupina počne djelovati.



U petak ujutro ubijen je učitelj u napadu nožem u školi u sjevernome francuskom gradu Arrasu.

Lokalna policija potvrdila je da je počinjen napad nožem. Regionalne vlasti priopćile su da je napadač uhićen.

Policija u dva najveća američka grada, New Yorku i Los Angelesu pojačano patrolira oko sinagoga i židovskih centara, iako vlasti kažu da nisu primile nikakvu konkretnu prijetnju.

Tvrde da nema konkretnih prijetnji

“Nema razloga za strah. Nema razoga da ljudi ne nastave normalno živjeti”, rekla je guvernerica države New Yorka Kathy Hochul na konferenciji za novinare.

Gradonačelnih New Yorka Eric Adams izjavio je da je naredio policiji da “rasporedi dodatne snage oko škola i vjerskih objekata kako bi grad ostao mirno mjesto”.

Pojačane sigurnosne mjere, posebno zbog straha od moguće eskalacije antisemitskog i islamofobnog nasilja, događaju se nakon napada Hamasovih militanata iz Pojasa Gaze na dijelove južnog Izraela i prijetnji Hamasa kako će petak, 13. listopada, biti Dan džihada diljem svijeta.

Komentari