Amerikanci napali Irak i Siriju, Biden poslao ovu znakovitu poruku: ‘Neka svi znaju ovo…’

Foto: Facebook

Sjedinjene Države u petak su izvele zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, objavila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.

Pretpostavlja se da je riječ samo o prvim udarima u odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

“Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru”, poručio je američki predsjednik Joe Biden dodavši da Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu.

Izveli napade na sedam lokacija

“No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti”, dodao je Biden.



Američki ministar obrane Lloyd Austin u priopćenju je potvrdio da su američke snage izvele napade na ciljeve u Iraku i Siriji naglasivši da je ovo tek početak američkog odgovora.

“Nakon napada na američke i koalicijske snage u sjeveroistočnom Jordanu prošle nedjelje u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske, prema uputama predsjednika Bidena, američke vojne snage danas su izvele napade na sedam lokacija, koje su uključivale više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji, koje iranska islamska Revolucionarna garda (IRGC) i pridružene milicije koriste za napade na američke snage. Ovo je početak našeg odgovora.

Foto: Twitter

Pozvali na odgovornost

Predsjednik je naredio dodatne radnje kako bi se IRGC i pridružene milicije pozvale na odgovornost za njihove napade na američke i koalicijske snage. Oni će se odvijati u vremenima i na mjestima po našem izboru. Ne tražimo sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje, ali predsjednik i ja nećemo tolerirati napade na američke snage. Poduzet ćemo sve potrebne radnje za obranu Sjedinjenih Država, naših snaga i naših interesa”, stoji u priopćenju.

Američka vojska je u priopćenju rekla da je pogodila mete poput zapovjednih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca opskrbe streljivom, dok sirijski državni mediji objavljuju da je “američka agresija” na mjesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i ozljedama.

Francuska najavljuje nove mjere da smiri ogorčene poljoprivrednike

Komentari