Analitičari složni: Plenković je procijenio da mu je na parlamentarne bolje ići prije europskih

Foto: HDZ/Facebook

Andrej Plenković je u ponedjeljak obznanio datum raspuštanja Sabora. Bit će to najkasnije 22. ožujka ove godine.

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić kazala je u izjavi za Otvoreno.hr kako je “premijer očito procijenio da mu je na izbore bolje ići prije europskih”.

Izbor nositelja lista je ne čudi, osim u trećoj izbornoj jedinici.

“Nositelji lista po pojedinim izbornim jedinicama su najjači HDZ-ovi ljudi. Ministri i glavni tajnik stranke. Osim treće izborne jedinice, koja je i inače HDZ-u najlošija izborna jedinica. Stričak je varaždinski župan, ali potpuno nepoznat općoj javnosti”, kazala je ona za Otvoreno.



Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Slično razmišlja i Jurak

Politički analitičar Karlo Jurak smatra kako je HDZ-u rizično na europske izbore ići prije parlamentatnih, a izbor nositelja listi je ocijenio kao “ekstremno predvidljiv”.

Rekao je to u izjavi za portal Otvoreno.hr komentirajući najavu Andreja Plenkovića da će Sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka, a izbori raspisani 30 do 60 dana nakon toga, što je i ustavni rok.

“Vjerojatno su u HDZ-u procijenili da im je preveliki rizik ići nakon europarlamentarnih. Ovo ne odudara mnogo od zahtjeva oporbe koji su bili više predstava nego realno utemeljeni.
Plenković je postavio nositelje lista ekstremno predvidljivo, to su sve njegovi ljudi, njemu jako bliski, i najjači mogući predstavnici “Plenkovićeva HDZ-a” po izbornim jedinicama”, rekao je Jurak za Otvoreno.

Premijer Plenković otkrio kada će biti održani parlamentarni izbori

Komentari