Andrej Plenković poručuje: Krilatica ove vlade je “obećaj manje, a isporuči više”

Foto: Vlada RH

Andrej Plenković danas je komentirao najnoviji podatak o rastu BDP-a u drugom tromjesečju od 2.7 posto, istaknuvši da su vladi bitne brojke o zaposlenosti i dizanju plaća te ukupna slika gospodarstva i javnih financija, kao i da je krilatica iza koje stoji “obećaj manje, a isporuči više”.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 2.7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je nešto sporiji rast nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kada je BDP porastao 2.8 posto, no to je već 10. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste. To je i brži rast u odnosu na prosjek u EU, koji je na godišnjoj razini porastao 0.5 posto.

“Bitni su ukupni brojevi”
“Kada gledamo ovu godinu s obzirom na posljedice svih kriza, bitni su ukupni brojevi – ukupna zaposlenost, ukupno dizanje plaća, ukupna krvna slika hrvatskog gospodarstva i hrvatskih javnih financija”, izjavio je Plenković komentirajući najnovije brojke o BDP-u nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Podsjetio je da je vlada prvi put ove godine izdala narodne državne obveznice, odnosno ponudila ih prvi put građanima, računajući da će oni uložiti pola milijarde eura, a uložili su 1.5 milijardi. “To govori ne toliko o našoj dovitljivosti, nego o ogromnom povjerenju hrvatskih građana i gospodarskih subjekata u državni proračun, javne financije i ekonomski smjer”, kazao je Plenković.



“Idemo s vrlo ciljanim i preciznim mjerama pomoći”
Na upit hoće li rast BDP-a iznad EU prosjeka omogućiti vladi da bude široke ruke prema sindikatima i da se nastave mjere pomoći građanima i poduzetnicima, Plenković je kazao da će, kao i svaki put do sada, vlada ići s vrlo ciljanim i preciznim mjerama. Podsjetio je da su u proteklih nekoliko godina odobrili mjere vrijedne 6.8 milijardi eura te da su takvi paketi potpore omogućili da u 2022. ne bude prosvjeda.

“Ovih dana koji su ispred nas pronaći ćemo rješenja koja će biti takva i u širem EU kontekstu”, naveo je premijer istaknuvši da se postupno situacija normalizira i da sve EU članice prilagođavaju svoje pakete potpore stvarnim prilikama. “Dakle, ne ide se više niti preširoko niti ne znam koliko daleko”, naveo je.

Istaknuo je i da je ostvareni rast BDP-a znatno veći od onog koji se pretpostavljao kad su u studenom i prosincu predlagali ovogodišnji proračun. “Onda znači da je ona čuvena rečenica o ‘underpromised and overdelivered’ tj. ‘obećaj manje, a isporuči više’, i dalje krilatica iza koje stoji ova vlada”, rekao je Plenković.

Komentari