Anka Mrak-Taritaš: Bandić zna realizirati samo kratkoročne planove ili nekome nešto ‘srediti’

Portal Otvoreno razgovarao je s predsjednicom GLASA i zastupnicom u gradskoj Skupštini i Hrvatskom saboru Ankom Mrak-Taritaš o trenutnim događajima vezanih uz poskupljenje sljemenske žičare.

Podsjetimo, gradska oporba tvrdi da će Zagreb imati najskuplju žičaru u Europi nakon što je cijena projekta s oko 300 milijuna kuna narasla na oko 650 milijuna kuna.

Mrak-Taritaš napominje da, kada se ulazi u određeni projekt, taj projekt se mora razvijati kako treba te da se moraju znati svi elementi i sve stavke tog projekta.

“Nakon što je 2007. godine žičara prestala s radom, kada je gradonačelnik Bandić rekao da će biti kratki remont, on je odlučio izgraditi žičaru bez dobre pripreme, bez dobre analize, uvjeren da će moći povući vezana sredstva iz Europske Unije. Ta su se sredstva mogla povući samo kada bi se gradile 3 žičare koje Hrvatska ima: na Učkoj, Biokovu i Sljemenu. I onda bi to bila nekakva priča”, rekla je Mrak-Taritaš.



“Pitanje je tko se sve ‘ugradio’ u cijenu žičare”

Nadodaje kako je gradonačelnik, kada nije mogao realizirati prvotni plan, pronašao spasonosno rješenje. “Financiranje žičare prebacio je na ZET, koji je gubitaš, odnosno opteretio je kreditom građane Zagreba”, rekla je Mrak-Taritaš i napominje kako bi sve ovo samo po sebi bilo problematično ali da postoji i još jedan razlog zašto je cijela situacija loša.

“Cijena te žičare i pitanje je tko se sve ‘ugradio’ u tu žičaru. Žičaru ne ‘naručujete’ u Bauhausu, nepripremljeno”, kazala je Mrak-Taritaš i rekla je da je gradonačelniku bilo jedino važno da on otvori radove na žičari u bageru.

“Cijela situacija je sada sada vreća bez dna. Tu će se još nagomilati svega i svačega. To je već u Zagrebu sve viđeno. Vidjeli smo to kroz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba”, rekla je zastupnica i nadodala da je uređaj za pročišćavanje jedan od najskupljih uređaja “koji koncesionar koristi i nitko drugi, a plaćaju građani grada Zagreba.

Napominje da su svi, pa i ona za izgradnju nove žičare, ali da postupak kojim se to pokušava realizirati pokazuje kako grad Zagreb zapravo radi: nepripremljeno i ishitreno, “ali se ‘ugrađuju’ svi oni koji bi se trebali ‘ugraditi'”, napominje naša sugovornica.

Na pitanje o glasinama da gradonačelnik planira graditi hotele i rekreacijske centre pored žičare odgovara: “Sve ono što gradonačelnik planira, za to treba prostorni plan koji definira gdje može i kako može”.

“Sva Bandićeva obećanja treba staviti u muzej neispunjenih gradonačelnikovih obećanja”

U šali dodaje da su to gradonačelnikova obećanja koja treba postaviti u “muzej neispunjenih obećanja gospodina Bandića, pored neriješenog problema Jakuševca”.

Dodaje da postoji puno takvih primjera, planova bez realizacije, i podsjeća na dva takva projekta koje gradonačelnik radi s državom: Imunološki zavod i Nova bolnica Zagreb.

“Za Imunološki zavod bilo je predviđeno 60 milijuna kuna, a realizirano je u proračunu za 2019. godinu nula kuna. Nova bolnica Zagreb, bilo je predviđeno 1 milijun kuna za projektnu dokumentaciju, realizirano nula. Sada navodno postoji ta neka projektna dokumentacija, pa će se možda 2020. godine nešto dogoditi, ali bojim se da u vijeku gospodina Bandića bolnice na tom mjestu neće biti, a Imonološki zavod će, nažalost, umrijeti prirodnom smrću”, rekla je Mrak-Taritaš i dodala da gradonačelnik može realizirati samo kratkoročne planove poput kućica na Adventu ili “nekome nešto ‘srediti’ što on vrlo rado čini”.

Očito je ravnatelj Srebrnjaka imao svoju viziju za Brestovac, a Bandić to ne prašta

Na pitanje misli li da smjena ravnatelja bolnice Srebrnjak dr. Bore Nogala na neki način povezana sa žičarom odgovara da ne zna je li to istina, “ali činjenica je da je ta smjena bila preko noći, da je to bila ishitrena odluka, da je ravnatelj bio 20 godina na dužnosti i postao odjednom nepodoban. Očito je imao i svoju viziju vezanu uz Brestovac i korištenje Brestovca, a to gradonačelnik ne prašta”, rekla je Anka Mrak-Taritaš za Otvoreno.

Komentari