Anka Mrak Taritaš tražit će reviziju Vatikanskih ugovora

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš najavila je na konferenciji za novinare da će u saborsku proceduru ponovno, nakon pet godina, uputiti zahtjev da Vlada pokrene reviziju Vatikanskih ugovora, s obzirom na to da su se okolnosti, i ekonomske i demografske, znatno promijenile u odnosu na vrijeme kada su sklopljeni.

– GLAS je 2018. prvi put u saborsku proceduru uputio zaključak kojim smo tražili da Sabor Vladu obveže na pokretanje postupka revizije tzv. Vatikanskih ugovora, no Vlada nas je odbila uz obrazloženje da za to nema nikakve potrebe, izjavila je Anka Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Istaknula je da su danas okolnosti znatno drukčije nego 2018.

– Osim ekonomskih promjena, značajne promjene vidjeli smo i na posljednjem popisu stanovništva, koji je pokazao da je broj katolika pao, kazao je.



– Osim ekonomskih promjena, značajne promjene vidjeli smo i na posljednjem popisu stanovništva, koji je pokazao da je broj katolika pao na 78 posto, u odnosu na prijašnji popis kada ih je bilo 86 posto, rekla je.

Rekla je da se, prema podacima Vlade, za Crkvu, na temelju četiriju ugovora sa Svetom Stolicom, 2018. izdvajalo milijardu kuna, a u posljednje tri godine iz proračuna je po obvezama iz ugovora isplaćeno otprilike 500 milijuna kuna.

– U taj iznos nisu uračunata sredstva koja izdvajaju jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave koje su ugovorima također dobile obvezu da sudjeluju u troškovima Crkve, a za što nisu javno dostupni zbirni podaci. Nisu uračunata ni sredstva koja, na temelju posebnog ugovora, izdvaja HRT za proizvodnju religijskog programa, upozorila je.

– Kada se pokuša dobiti stvarna slika i informacija o svim iznosima koji se uplaćuju Crkvi, reakcija je uvijek kao da nekome čupaš nokte, istaknula je Mrak-Taritaš.

Financijsko opterećenje, ali i protuustavne odredbe Vatikanskih ugovora, smatra Mrak-Taritaš

– Osim što su ogromno financijsko opterećenje, dodala je, mnoge su odredbe tih ugovora protuustavne jer krše načela jednakosti pred zakonom, slobode vjeroispovijesti i odvojenosti crkve od države i sve odredbe koje proizvode neustavne ili protuustavne učinke same su za sebe dovoljan razlog pokretanja postupka pregovora o izmjenama tih ugovora.

– U ugovorima jasno stoji odredba: “U slučaju da jedna od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će odgovarajuće promjene”, podsjetila je i ustvrdila da su se prilike itekako bitno promijenile.

– Hrvatska je u kontinuiranoj krizi u kakvoj nismo bili nikad od završetka rata 1995., i to već treću godinu zaredom, a kontinuirano se smanjuje i broj katolika, s posebno značajnim padom između 2011. i 2021. Stoga smatram da je vrijeme da se pitanje revizije ugovora između Svete Stolice i RH ponovno pokrene, što ću i učiniti u Saboru, najavila je Mrak-Taritaš.

Komentari