Anka Mrak Taritaš: Vlada je priznala da obnova Zagreba ne postoji

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš reagirala je na najave da se pripremaju izmjene Zakona o obnovi te ustvrdila kako je Vlada priznala da obnova ne postoji.

“Nakon što je ministar Horvat samouvjereno demantirao moje tvrdnje da obnove nema, danas se u medijima javljaju izvori iz Vlade koji govore točno to – da je Zakon neprovediv i da se prema postojećim propisima ne može pomaknuti s mrtve točke”, istaknula je.

Mrak-Taritaš upozorava da prije svega treba imati na umu što je cilj obnove, a to je, kako ističe, “obnova oštećenih kuća i zgrada, a ne skupljanje nepreglednih hrpa papira i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa”.

Također smatra kako ciljevi obnove trebaju uključivati cjelovitu obnovu Zagreba kroz transformaciju pojedinih blokova.



“Vlada mora konačno donijeti odluku da se ide u sustavnu obnovu Zagreba i onda jasno definirati ciljeve, rokove i izvršitelje”, napominje Mrak-Taritaš te upozorava da Vlada uopće ne razmišlja o problemu poskupljenja građevinskog materijala i nedostatka radne snage.

“Čak i da Vlada sve savršeno posloži na papiru, ako obnovu nema tko raditi, jasno da od nje neće biti ništa”, ističe te zaključuje da će bez sustavnog pristupa izmjene koje Vlada najavljuje biti “još jedna obmana, a obnovu i dalje neće vidjeti nitko osim ministra Horvata”.

Komentari