Ante Nobilo: Sanader je nepravedno osuđen, to možemo ispraviti samo pomilovanjem

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je za N1 presudu bivšem premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu. Sanader je nepravomoćno oslobođen optužbe za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Odvjetnik kaže da je Sanader imao nepravedno suđenje.

Nobilo se osvrnuo i na optužnicu protiv hrvatskih pilota kojima bi sutra, 14. listopada u Beogradu trebalo početi suđenje.

“Djelo, ako je počinjeno, nije imalo veze s ratnim profiterstvom”
“Ne mogu postupci tako dugo trajati kako god se završili, oni su nepravedni. Ako se završava osuđujućom presudom, treba je čim prije obznaniti javnosti jer je to i njima poruka. Ako se nešto dogodilo 1994., a postupak se vodio 15 godina, svi su zaboravili o čemu se radi. Naši suci su temeljem istih dokaza donijeli različite presude – dvije osuđujuće i jednu oslobađajuću, a novih dokaza nema.

Naše pravosuđe još se stvara i problem je što je slučaj Sanader zaista bio spektakularan. On je bio premijer, pritom još karizmatičan, dobar premijer i moćan, i kad takav čovjek padne, došlo je do velikog efekta u javnosti, političkih utjecaja, pritiska javnosti i suci shvate da moraju osuditi i kad ima dokaza i kad nema. To djelo ako je počinjeno, nije imalo veze s ratom i ratnim profiterstvom, nego stvaranjem nove države i otvaranjima ambasada, a to bi se događalo da je bilo rata ili nije. U onim okolnostima se, međutim, Sanadera moralo osuditi”, govori Nobilo za N1.



Postupak ide dalje
Nobilo dodaje da se sada čeka žalba, a onda postupak ide na Visoki kazneni sud. Kaže da postupak ide na Visoki kazneni sud i da se može očekivati da će cijela stvar trajati još najmanje godinu i pol do dvije dana. Upitan hoće li Sanader tražiti uvjetni dopust, Nobilo odgovara da ne zna nijedan slučaj da je na polovici kazne netko izašao.

“U pravilu je to dvije trećine ili tri četvrtine. Kod Sanadera imamo još jednu stvar gdje zdrav razum nalaže da se nešto napravi, a pravosuđe to ne dozvoljava – imamo odluku Vrhovnog suda Švicarske koja kaže – Sanader je osuđen bez pravog dokaza. Odluka švicarskog suda ne obvezuje nikog u Hrvatskoj, ali dolazimo u pravosudni procjep gdje zdrav razum nalaže ako je to tako, ako je arbitraža utvrdila, švicarski Vrhovni sud, ako je to tako, nešto je potrebno napraviti s tim predmetom, a mi nemamo pravosudni mehanizam”, rekao je odvjetnik.

Govorio o pomilovanju Sanadera
Osvrćući se na probleme u odnosima Hrvatske i MOL-a, izgubljenu arbitražu i najavljenu promjenu odnosa u upravljanju Inom Nobilo je istaknuo, kako kaže, treći problem:

“Izgubili smo čovjeka, Sanadera, okrivljenika, a mi nemamo rješenje za njega. Možemo zaključiti da je Sanader nepravedno osuđen, a nemamo mehanizam to promijeniti, tj. imamo jedan – pomilovanje, ali ga ne koristimo. Imamo Ustavni mehanizam pomilovanja koji se koristi u dva slučaja – kao akt milosti i kao potreba vlasti da korigira pravosuđe.

Dakle, pravosuđe nije savršen sustav kao nijedan drugi i nekad izbaci loše rješenje. Slučaj Sanader – rekao bih da zdrav razum ukazuje da je pravosuđe izbacilo loše rješenje i može se ispraviti jedino institutom pomilovanja. Pritisak kazneno-pravne represije koja bi nam pomogla, izgubili smo, bit ćemo u lošijoj poziciji. Treba ići po pravilim tržišta, pregovarati s tim što smo ipak mi država i energetika je pitanje nacionalne sigurnosti i država ima mehanizme stisnuti MOL ako ima političke volje da se uspostavi fer odnos kod upravljanja Inom”, rekao je Nobilo.

O optužnici protiv hrvatskih pilota: Svi akteri su sve krivo napravili
Četvorici hrvatskih pilota suđenje počinje na Višem sudu u Beogradu. Oni su optuženi da su u kolovozu 1995. raketirali izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca. Iako se o tome već dulje vrijeme govori, Nobilo smatra da su svi akteri u ovoj priči sve krivo napravili.

“U tom predmetu nema novih informacija, ali svi akteri su sve krivo napravili. Hrvatska država nije preuzela predmet, a trebala je. Piloti su se trebali povezati s izabranim braniteljima u Beogradu i dati im dokaze. Državno odvjetništvo je pogriješilo jer nisu preuzeli i nisu poduzeli istragu da se vidi tko su neposredni izvršitelji.

Političko vodstvo Srbije Vučić i Vulin pogriješili su jer su već proglasili pilote krivim i kontaminirali ovaj postupak, a pogriješila je opozicija i civilno društvo Hrvatske koji nisu stali na stranu žrtve, koji nisu tražili istragu… Tamo su ljudi pobijeni, to zahtijeva istragu, dužni smo to napraviti. Postali smo čudno društvo koje nije briga za zločine koji nas se direktno tiču. Zato kažem da su svi napravili krivo, a i tužiteljstvo je napravilo šuplju optužnicu”, rekao je Nobilo za N1.

Optuženi za raketiranje kolone izbjeglica
Viši sud u Beogradu poslao je poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota Vladimiru Mikcu, Zdenku Radulji, Danijelu Boroviću i Željku Jeleniću.

Optuženi su da su ’95. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti. Uz poziv za suđenje, sud je posredstvom državnih tijela hrvatskim pilotima poslao optužnicu, koju je podiglo srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine zbog ratnog zločina.

 

Komentari