Anto Đapić: Ujedinjenje pravaških stranaka je ‘obična floskula’ iza koje ništa ne stoji

Damjan Tadic / CROPIX

Kako funkcionira desnica na hrvatskoj političkoj sceni? Je li moguće ujedinjenje pravaških stranaka na desnom bloku i hoće li Karlo Starčević, predsjednik HSP dr. Ante Starčević uspjeti u svom naumu?

O tome smo za portal Otvoreno razgovarali s Antom Đapićem, predsjednikom Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO).

“Tko o čemu – pravaši o ujedinjenju. To je jedna dosad dokazana floskula od koje nikada ništa nije bilo jer je temeljno pitanje zašto je došlo do toliko pravaških grupacija i stranaka. A govoriti o nekom mehaničkom zbrajanju – ne znači ništa, jer ako se ukupno zbroje sve pravaške stranke, one ne čine ni jedan posto”, rekao je Đapić.

Zanimalo nas je hoće li se spajanjem pravaških stranaka uravnotežiti desna s lijevom strane političke “vage”?



Desnici treba ‘resetiranje’

“Ovdje je riječ o potrebi ‘resetiranja’ nacionalne desne scene, ne samo pravaške nego i šire, te treba utvrditi političku platformu na kojoj bi se mogli okupljati ljudi sličnog ili istog političkog uvjerenja. Poštujem ujedinjenje pravaških stranaka, možda će od toga nešto i biti, ali ništa značajno što može promijeniti odnose na hrvatskoj političkoj sceni”, smatra Đapić.

Na upit hoće li se odazvati ako bude pozvan na razgovor vezan uz ujedinjenje pravaških stranaka, Đapić je odgovorio kako “njega nitko neće zvati”. Dodao je kako je on uvijek za razgovor, ali ne vjeruje da će ga itko zvati. Ponovno je naglasio kako je to “obična floskula iza koje ništa ne stoji”.

“Koga zvati, što zvati, o čemu ćemo razgovarati, tko bi trebali biti ti ljudi…to ništa nije jasno. Ako me netko pozove na razgovor, naravno da ćemo razgovarati, ali kopka me o čemu ćemo i što ćemo razgovarati. Trebamo razgovarati o nečemu što ima ‘glavu i rep’ i što sliči na ozbiljnu politiku i može dati odgovor na stanje u kojem se nalazi Hrvatska. No, i dalje smatram da neće biti ništa značajno od toga”, rekao je Đapić.

Desnica je nestala Đapićevim rušenjem prije 11 godina

Dodao je kako on ima svoj pravac na kojem radi. Ponovio je kako treba više poraditi na platformi, a o tome ništa nismo čuli ni od Škore ni na Saboru HSP-a koji je on, podsjetio je, nekad predvodio.

Sada bi, prema njegovim riječima, trebalo pokušati oživjeti desnicu u Hrvatskoj, koja je, kako je naglasio, njegovim rušenjem prije 11 godina – jednostavno nestala. Osim HDZ-a, smatra Đapić, na desnom bloku nema ništa ozbiljno.

“Prije dvije godine sam slao prve poruke da bismo trebali sjesti na razini horizontale, a ne vertikale na način da nitko nikome ne bude šef već da se dogovorimo u vezi načela i platforme. Ima mnogo ‘velikih’ vođa malih stranaka”, istaknuo je Đapić. Još je jednom naglasio kako nije optimist u vezi ujedinjenja pravaških stranaka, ali pozdravlja inicijativu.

Komentari