Anto Nobilo: DORH se boji svjedočenja poljskog vještaka Kamal Ismaila

Rtl

Odvjetnik Anto Nobilo izjavio je u utorak da je iznenađujuće i neobično što je Državno odvjetništvo četiri godine od početka istrage povuklo optužnicu u slučaju Agrokor čime, smatra Nobilo, žele spriječiti “razotkrivanje pravnog skandala” svjedočenjem vještaka Kamal Ismaila iz Poljske.

Nobilo, koji u slučaju Agrokor brani danas ponovno uhićenu bivšu članicu uprave Pirušku Canjugu, je rekao Hini da je povlačenje optužnice protiv Ivice Todorića i njegovih suosumnjičenika “najveća današnja vijest dok postupak protiv Canjuge služi za prikrivanje te vijesti”.

– Slučaj Agrokor, napomenuo je, traje četiri godine, a već godinu dana optužnica je podignuta i Državno odvjetništvo ju je branilo na optužnom vijeću. No, Državno odvjetništvo, kazao je, povuklo je optužnicu nakon što je Visoki kazneni sud odredio da se mora saslušati Kamal Ismail autor financijskog vještačenja iz poljske podružnice vrtke KPMG, za koje je država platila 8,6 milijuna kuna.

– Optužnica je povučena kad su bili pred dokaznim ročištem gdje bi se morala razotkriti nezakonita sprega Državnog odvjetništva i privremene uprave iz Agrokora. Obrana je, kaže Nobilo, za tog svjedoka tvrdila da je bio samo paravan, a da je vještačenje obavila tvrtka KPNG Hrvatska koju je istodobno plaćala privremena uprava Agrokora iako je bila oštećenik u postupku i podnijela je kaznenu prijavu protiv Todorića.



Nobilo je zaključio da se Državno odvjetništvo očito bojalo tog dokaznog ročišta i saslušanja Kamail Ismaila. Objasnio je da vještak mora biti neutralna osoba, a to nije bio u konkretnom slučaju jer ga je plaćala privremena uprava Agrokora.

– Privremena uprava je podnositelj kaznene prijave, ima status oštećenika, a u kaznenom postupku su ustali i kao oštećenik s velikim odštetnim zahtjevom i onda nije moguće da stranka u postupku pronađe vještaka i da paralelno s vještačenjem na sudu plaća tog vještaka u višemiljunskom iznosu, rekao je Nobilo, ustvrdivši da takav vještak nije neutralan ni nepristran.

Nobilo tvrdi također da je Državno odvjetništvo suprotno Zakonu o kaznenom postupku napravilo ugovor s Kamal Ismailom u Poljskoj i obvezalo se da neće otkriti identitet vještaka iako taj zakon nalaže suprotno jer se mora znati tko je vještak.

Za uhićenje Canjuge rekao je kako je tempirano da baci u sjenu pravni skandal oko vještačenja jer je slučaj Agrokor najveći kaznenopravni postupak pred hrvatskim sudovima.

– Njegovu klijenticu, dodao je, terete da je potakla državnu odvjetnicu da joj oda tajne podatke iz istrage. No, Nobilo kaže da njegova klijentica nikoga od suosumnjičenika ne pozna, nije ih kontaktirala pa ih onda nije mogla ni potaknuti na bio koju radnju.

Komentari