Anušić dobio više glasova od Plenkovića: Evo koliko su dobile Ava Karabatić i Alka Vuica

Foto: Goran Mehkek / Cropix

U Hrvatskoj su u srijedu održani parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora na kojima su birači u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj birali ukupno 140 saborskih zastupnika – u svakoj izbornoj jedinici po 14.

Bivši ministar obrane i umirovljeni general Damir Krstičević uspio je ući u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima birača. Iako je bio na dnu HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici, nakon prebrojavanja glasova s 90 posto biračkih mjesta, skočio je na drugo mjesto iza nositelja liste Branka Bačića.

Slična situacija dogodila se i s europarlamentarkom Biljanom Borzan koja je s dna liste SDP-a u IV. izbornoj jedinici također dospjela na drugo mjesto zahvaljujući 18 posto preferencijalnih glasova, dok je gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić osvojio 24, 65 posto glasova. Nasuprot tome, bivšem gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu i nekadašnjem SDP-ovom ministru Željku Jovanoviću nije uspjelo napredovati s dna liste SDP-a u VII. i VIII. izbornoj jedinici.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Anušić briljirao

Davor Ivo Stier, favorit HDZ-ove konzervativne desnice, osvojio je 10,67 posto preferencijalnih glasova u VI. izbornoj jedinici, što je više nego tri ministra zajedno: Vili Beroš, Radovan Fuks i Marko Prenj. Beroš nije uspio ponoviti svoj prethodni uspjeh kao ministar zdravstva, kada je dobio najviše preferencijalnih glasova na prethodnim izborima.



Na izborima su se istaknuli izvrsni rezultati gradonačelnika manjih i srednjih gradova. Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice, na pobjedničkoj je listi HDZ-a u I. izbornoj jedinici bio drugi po broju glasova, odmah nakon nositelja liste, premijera Andreja Plenkovića. Ačkar je tako prestigao potpredsjednika Sabora Željka Reinera i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, s dna liste Fokus – Republika u VI. izbornoj jedinici, zahvaljujući glasovima birača skočio je na prvo mjesto liste. Nakon prebrojanih 65 posto listića, osvojio je 39 posto glasova, prestigavši četvrtorangiranu listu. Slijedi ga gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot, s 15,72 posto preferencijalnih glasova.

Fijasko Grlića Radmana

Mišo Krstičević, bivši nogometaš i gradonačelnik Ploča, preferencijalnim glasovima preskočio je gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković, treću na listi SDP-a, Centra i HSS-a za X. izbornu jedinicu. U IV. izbornoj jedinici, zahvaljujući glasovima birača, Željko Lacković, koji je nekad zamijenio Milana Bandića u Saboru, skočio je na drugo mjesto liste DP-a.

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista osvojila je gotovo dvostruko više preferencijalnih glasova od nositelja liste Mosta i Suverenista Josipa Skočibušića u IV. izbornoj jedinici. Lista je osvojila 5,91 posto glasova, uz prebrojenih 90,46 posto biračkih mjesta. U III. izbornoj jedinici, iako je lista koalicije predvođene SDP-om pobijedila, bivši župan Radimir Čačić nije uspio ući u Sabor s dna liste; sa 70 posto prebrojanih biračkih mjesta, osvojio je tek 2955 preferencijalnih glasova.

U II. izbornoj jedinici, Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara, nadmašio je glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića glasovima birača. Nositelj liste HDZ-a u toj jedinici, Gordan Jandroković, dobio je potporu gotovo trećine HDZ-ovih birača, dok je fijasko doživio šef diplomacije Gordan Grlić Radman s jedva 733 preferencijalna glasa birača HDZ-a (1,22 posto).

Foto: Damir Krajač / Cropix

Plenković prvi u I. izbornoj jedinici

Bojanu Glavaševiću nije pošlo za rukom ponovno se dokopati mjesta u Saboru s dna liste. Prošle godine je uspio ući s liste Možemo! u VI. jedinici, ali ovog puta zauzeo je posljednje mjesto na listi SDP-a u II. jedinici. Stephen Nikola Bartulica, prema nepotpunim rezultatima noći na četvrtak, možda će uspjeti ući u Sabor s 13. mjesta na listi DP-a u II. izbornoj jedinici, gdje je po broju glasova dosegao drugo mjesto, odmah iza nositelja liste Tomislava Josića.

Na listi IDS-a, drugi po broju glasova, nakon šefa IDS-a Dalibora Pausa, je 44-godišnji gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, s 15 posto preferencijalnih glasova. Prema preliminarnim rezultatima od sinoć, nositelji lista HDZ-a su osvojili najviše glasova. Ivan Anušić je dobio 35.668 glasova u IV. izbornoj jedinici, nakon što je prebrojano 92,07% glasova.

Andrej Plenković je dobio 24.467 glasova u I. izbornoj jedinici, što je 81,36% prebrojanih glasova, s obzirom na to da se glasovi s velikih biračkih mjesta u Zagrebu prebrojavaju najsporije. Siniša Hajdaš Dončić (SDP, Centar, HSS, Reformisti, Glas) je dobio 21.231 glas nakon prebrojanih 93,87% glasova u III. izbornoj jedinici. Pjevačica Alka Vuica je osvojila oko 3000 glasova, dok je Ava Karabatić skupila 500 glasova.

Foto: Josip Bandic / CROPIX

Evo tko je osvojio najviše glasova po izbornim jedinicama:

1. izborna jedinica – Andrej Plenković (HDZ), više od 32 000 glasova.
2. izborna jedinica – Gordan Jandroković (HDZ), više od 22 000 glasova
3. izborna jedinica – Siniša Hajdaš Dončić (SDP) – više od 21 000 glasova
4. izborna jedinica – Ivan Anušić (HDZ) – više od 37 000 glasova
5. izborna jedinica – Ivan Penava (DP) – više od 16 000 glasova
6. izborna jedinica – Tomislav Tomašević (Možemo!) – više od 17 000 glasova
7. izborna jedinica – Tomo Medved (HDZ) – više od 23 000 glasova
8. izborna jedinica – Peđa Grbin (SDP) – više od 19 000 glasova
9. izborna jedinica – Ivan Malenica (HDZ) – više od 14 000 glasova
10. izborna jedinica – Branko Bačić (HDZ) – više od 14 000 glasova
11. izborna jedinica – Zvonko Milas (HDZ) – više od 7 000 glasova

Komentari