Anušić se prisjetio Vesne Bosanac: ‘Heroina i simbol vukovarskog otpora zlodjelima neprijatelja’

Foto: Damir Krajac/Cropix

Ministar obrane Ivan Anušić na svom X profilu u četvrtak se prisjetio vukovarske doktorice Vesne Bosanac. Doktorica Bosanac preminula je 21. ožujka 2022. godine.

“Danas se s posebnim poštovanjem prisjećamo doktorice Vesne Bosanac, simbola vukovarskog otpora zlodjelima neprijatelja u Domovinskom ratu. Heroina koja je pokazala kako se bez kompromisa bori za svaki ljudski život i rodnu grudu. Čuvali Vas anđeli!”, napisao je Anušić u svojoj objavi na X-u.

Naime, čuvena doktorica Bosanac je nakon duge i teške bolesti preminula 2022. godine u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar u 73. godini života. Vesna Bosanac bila je vukovarska ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice, a smatra se jednom od najvećih heroina Domovinskoga rata.

Bosanac je 1949. godine rođena u Subotici u Vojvodini, a nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu 1973. vratila se u Vukovar i zaposlila u Vukovarskoj bolnici. Godine 1991. došla je na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar. Doktorica nije napuštala bolnicu do pada grada u kojoj nije bilo ni hrane ni lijekova.



Završila u zatočeništvu u Sremskoj Mitrovici

Naime, Vesna Bosanac završila je i u zatočeništvu u Sremskoj Mitrovici. Tamo je provela tri tjedna, a potom je bila u Beogradu dva dana. Nakon razmjene se vratila u Zagreb u prosincu 1991. godine. Bila je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Anušić o detaljima uvođenja vojnog roka: ‘Jedno mi je nevjerojatno, oko toga nema licitiranja’

Doktorica je od bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića primila Povelju Republike Hrvatske u ime Opće županijske bolnice Vukovar. Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske.

Komentari