Anušić započeo čistku u MORH-u: Odmah je smijenio ove dvije osobe, a netko će i na sud

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Počelo je čišćenje u Ministarstvu obrane. Novi ministar Ivan Anušić smijenio je zbog prometne nesreće koja se dogodila dan prije Banožićeve šeficu protokola Natašu Pejčić Šušković, dok šef osiguranja bivšeg ministra Banožića nakon razrješenja mora pred Vojnostegovni sud, javlja Novi list.

Kako je MORH potvrdio, Pejčić Šušković vraća se na svoje radno mjesto u Hrvatski sabor, odnosno u Ured za protokol, a šef osiguranja u svoju vojnu postrojbu.

Dan prije spomenute nesreće bivšeg ministra Banožića, u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, u drugoj prometnoj nesreći sudjelovalo je i službeno vozilo MORH-a.

Prometna nesreća se dogodila na županijskoj cesti Marinci – Bogdanovci, a u nesreći nitko nije ozlijeđen. Vozilom je upravljao Banožićev šef osiguranja, a u vozilu je bila Nataša Pejčić Šušković. Bili su na službenoj dužnosti, vraćali su se iz Bogdanovaca gdje je održana 32. obljetnica sjećanja na stradale civile iz tog kraja.



Vojnostegovni sud
“Spomenuti pripadnik Oružanih snaga koji je u Kabinetu ministra obavljao poslove iz djelokruga rada matične postrojbe, nalazi se u svojoj postrojbi gdje obavlja svakodnevne zadaće. Navedene osobe su nakon prestanka mandata bivšeg ministra obrane Marija Banožića raspoređene na odgovarajuća radna mjesta sukladno Zakonu o državnim službenicima”, rekli su iz MORH-a.

Protiv šefa osiguranja će se zbog nesreće pokrenuti postupak utvrđivanja materijalne odgovornosti na Vojnostegovnom sudu, a u međuvremenu, bivši ministar Banožić oporavlja se od nesreće nakon bolničkog liječenja kod kuće, ali ga čeka kaznena prijava za ubojstvo iz nehaja.

Banožić poslao poruku nakon nesreće
Podsjetimo, Banožić se prije koji dan prvi put oglasio nakon nesreće. Kako je rekao, nije bio u mogućnosti sve dok nije pušten na kućno liječenje.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Ovim putem želim izvijestiti javnost da sam danas, nakon dva tjedna provedenih u bolnici, otpušten na kućno liječenje. Stoga sam prvi put u prigodi da se osvrnem na tragičnu prometnu nesreću koja se dogodila 11. studenoga 2023. godine u blizini Vinkovaca.

Prije svega želim izraziti duboku sućut obitelji Gorana Šarića, koji je smrtno stradao. Moje misli proteklih dana usmjerene su prema njegovoj supruzi, kćerima i cijeloj obitelji te svim poznanicima, zbog nenadoknadivog gubitka Gorana Šarića, kojeg sam i osobno poznavao.

Foto: Ivan Peric / CROPIX

U ovim teškim trenucima, želim izraziti iskreno žaljenje i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti zbog prometne nesreće, u kojoj je nažalost izgubljen jedan ljudski život. Želim zahvaliti zdravstvenim djelatnicima Opće županijske bolnice u Vinkovcima i KBC-a Osijek koji su mi pružali liječničku skrb i pomogli mi u oporavku od ozljeda zadobivenih u nesreći. Zahvalan sam također i svima koji su u ovim teškim trenucima za moju obitelj bili uz nju, napose moju suprugu i djecu, kao i brojnim prijateljima, kolegama i suradnicima koji su nam pružili podršku.

 

Predsjednik Vlade izvijestio me o razrješenju s dužnosti ministra obrane, što u datim okolnostima držim ispravnim potezom.

Zahvaljujem premijeru na povjerenju i ukazanoj časti da služim Hrvatskoj, što sam nastojao obnašati u najboljem interesu države. Zahvaljujem i svojim kolegicama i kolegama, članovima Vlade, na suradnji u protekle četiri i pol godine. Svima im želim mnogo sreće i uspjeha u daljnjem radu na dobrobit naših sugrađana. Obnašajući dužnost ministra obrane predano sam radio na osnaživanju obrambenih sposobnosti Hrvatske i unaprjeđenju položaja hrvatskih vojnika.

Novom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću, kao i svim suradnicima u Ministarstvu obrane želim puno uspjeha u daljnjem radu”, napisao je tada Banožić.

Komentari