Apel iz Istre: Ne smije cijela Hrvatska biti ‘crvena’

profimedia

Deset istarskih gradonačelnika i vršitelj dužnosti župana pozivaju od državnog vrha da učini sve što može kako bi zemlje koje spremaju ili su uvele epidemiološke mjere za cijelu zemlju, tome pristupale razlikujući stanje od regije do regije.

Zahtjev su uputili premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Gordanu Grliću Radmanu. Potpisnici računaju na to da će Plenković i Grlić Radman učiniti sve da “Italija mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Republike Hrvatske provodi selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, odnosno županija, a ne zemlje u cjelini”.

“Tražimo da se isti zahtjev uputi i Vladi Republike Slovenije koja je najavila stavljanje cijele Hrvatske na crvenu listu”, dodali su.

Upozoravaju da ovakve mjere “ozbiljno ugrožavaju turističku sezonu”, jer je riječ o zemljama odakle su turisti najbrojniji.



“Istra, kao i prijašnjih mjeseci, nastavlja zdravstvenu situaciju držati pod kontrolom i ostvaruje… najveći dio turističkog prometa u cijeloj Hrvatskoj… O rezultatima ove turističke sezone ovisi i državni proračun koji je zbog krize uzrokovane koronavirusom već pretrpio ogroman udarac!”, naveli su.

Oni su pritom apelirali na razliku u stanju s koronavirusom u dvjema hrvatskim turističkim regijama:

“Zbog toga tražimo da u trenutku kada se epidemiološka slika Dalmacije znatno pogoršala, omogućite da Istra, kao sigurna destinacija, spasi ovogodišnje rezultate hrvatskog turizma, čime bi doprinijeli stabilizaciji državnog proračuna te egzistencijalnoj sigurnosti naših građana”, piše N1.

Komentari