Australski premijer radi jačanja bilateralnih odnosa stigao u Kinu

Foto: Twitter

Australski premijer Anthony Albanese doputovao je u subotu u četverodnevni posjet Kini rekavši da je “sretan što je u Šangaju”, kako bi potvrdio zatopljenje bilateralnih veza nakon višegodišnje napetosti zbog gospodarskih i političkih neslaganja.

Sretan sam što sam stigao u posjet Šangaju, što je prvi posjet nekog australskog premijera Kini od 2016., objavio je Albanese na mreži X-u (Twitteru), uz snimke svog dolaska. Sretan sam zbog nastavka dijaloga naših dviju zemalja idućih dana, dodao je.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je u petak da će se Albanese sastati s kineskim čelnicima i “razmijeniti mišljenja o bilateralnim pitanjima”, međunarodnim i regionalnim.

– Kina je voljna surađivati s Australijom i želi da ovaj posjet bude prigoda za poboljšanje komunikacije, povećanje međusobnog povjerenja, proširenje suradnje, jačanje prijateljstva i poticaj za neprestano učvršćivanje bilateralnih veza, rekao je novinarima glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin. Zdrave i stabilne veze Kine i Australije u skladu su s temeljnim interesima dviju zemalja i (dvaju) naroda, dodao je.



Veze Canberre i Pekinga bile su krajnje napete pošto je Australija zatražila provođenje međunarodne istrage o pojavi koronavirusa koji je prvi put otkriven u Kini krajem 2019.

Kina je zauzvrat 2020. povisila carine na uvoz australskih proizvoda poput ječma, govedine i vina, na vrhuncu diplomatskog spora s tadašnjom konzervativnom vladom u Canberri.

Peking je uz to prestao kupovati u Australiji velike količine sirovina, pa tako i ugljena, zbog čega je ta zemlja ostala bez milijarda dolara prihoda.

Nakon dolaska laburista na vlast u svibnju 2022. mnoge carinske pristojbe su postupno ukinute.

Uoči Albaneseova dolaska, kineski veleposlanik u Australiji Xiao Qian istaknuo je da su kinesko-australske veze “na prekretnici”

Komentari