Austrija ukida radne dozvole, očekuje se novi ezgodus Hrvata

Bruno Konjević/cropix

Od 1. srpnja iduće godine Austrija nakon sedmogodišnjeg moratorija ukida radne dozvole za Hrvate, što znači da ćemo se tamo moći zapošljavati po istoj proceduri kao u našoj zemlji.

Dovoljno je naći posao i to je to. A posla ima koliko želite, posebno u deficitarnim zanimanjima poput građevinskih radnika, medicinskih sestara, vozača, konobara i kuhara, programera.

Austrija je poznata po visokim radničkim primanjima koja su veća nego u Njemačkoj. Uz to, radnici imaju pravo na 13. i 14. plaću te sve druge materijalne povlastice tijekom godine.

Početna plaća blagajnice u dućanu, primjerice, iznosi oko 11.000 kuna, konobari zarađuju najmanje 12.000 kuna, vozači 13.500 kn, a medicinske sestre i zidari s iskustvom najmanje 16.000 kuna. O inženjerima i liječnicima da se ne govori.



Niže stope poreza

Nakon 1. srpnja iduće godine dogodit će se novi val odlazaka radne snage iz Hrvatske. Procjenjuje se kako će iz naše države u Austriju u dvije godine otići oko 150.000 ljudi. Nema nikakve sumnje kako će Hrvatska morati posegnuti za uvozom velikog broja radnika s istoka.

Radnicima u Austriji na ruku ide i nova porezna politika tamošnje vlade koja u iduće tri godine planira osjetno sniziti stope oporezivanja dohotka. Austrijski mediji procjenjuju kako će onima s najnižim plaćama od 1500 eura ostajati mjesečno 50-ak eura više, a oni s 3000 eura dobivat će svaki mjesec 100-tinjak eura više, piše Danica.hr. 

Novi porezi još razlog za odlazak?

Nakon što je ministar financija Zdravko Marić najavio kako će se obračunati s obrtnicima paušalcima i uveo novi porez o doprinosima o kojem je portal Otvoreno već pisao svakako će biti interesantno vidjeti koliko će se malih obrta i tvrtki ugasiti odnosno preseliti svoje poslovanje u Austriju i druge zemlje Europske unije.

Komentari