AVDAGIĆ: Ako Hrvati u BiH ne osjećaju BiH svojom državom, onda je jasno da je država u sve većim problemima

hrt

Neumski pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH na kojim su sudjelovali predstavnici Bošnjačkog i Hrvatskog naroda ali ne i predstavnici RS-a pod paskom i medijacijom međunarodne zajednice nisu donijeli ništa, a vrijeme je gotovo isteklo. Pregovori u Neumu bez dogovora prognozirao je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, a koliko je uopće ostalo vremena da se postigne rješenje, govorio je u HRT-ovoj emisiji Studio 4, Denis Avdagić vanjskopolitički analitičar.

– Što se tiče Doma naroda došlo je do napretka. Sve je riješeno, osim pitanja hoće li ostati etnička imena što je jako važno. Još se uvijek ne zna postoje li elektori. Bakir Izetbegović je rekao kako mu se čini da je napravljen pomak. Čović je rekao kako je izgubio optimizam, ali nije rekao da neće nastaviti s pregovorima, rekao je Avdagić i dodao kako se još uvijek nije prešlo u konkretan dogovor glede pitanja modela izbora.

– Promijenilo se to što su međunarodni predstavnici bili praćeni od strane stručnjaka međunarodnog zakonodavstva koji su protumačili što se događa sa svim onim problematičnim presudama, naglašava.

Na pitanje je li jasno da se kreće u izborni proces u BiH, a da ništa nije riješeno, Avdagić se nije složio i rekao je kako je napravljen dramatično velik iskorak.



– Važno je vidjeti kako američka strana nije popustila i nije odustala od BiH. Poslala se poruka da sankcije mogu biti upućene svima u BiH, rekao je.

Željko Komšić nije sudjelovao u pregovorima u Neumu, ali je pozdravio Bakira Izetbegovića koji želi listopadske izbore po starom modelu, a i dalje nametanje predstavnika kojeg hrvati ne žele.

– Komšić je jako dobro profitirao na ovom modelu i ima želju da se još jednom okuša na izborima za člana predsjedništva. Njemu „igra” to da nema nacionalnih predstavnika u BiH, rekao je i dodao kako jedan veliki dio medija i građana ne razumije ozbiljnost trenutka u kojem se nalaze.

Kako kaže, institucije su u jako teškom položaju. Ako ne dođe do dogovora u odnosima Bošnjaka i Hrvata neće se stvoriti nikakva razina povjerenja.

U ovoj situaciji jača pozicija Milorada Dodika. On je mogao biti apsolutni pobjednik da nije bilo njegovih secesionističkih ideja, kazao je Avdagić.

BiH svakim danom gubi identitet države

– Ako Hrvati u BiH ne osjećaju BiH svojom državom, a osjećat će je sve manje, ako smatraju da ne biraju svoje predstavnike, ako imate RS u kojoj ima sve manje građana koji BiH doživljavaju svojom državom, onda je jasno da je država u sve većim problemima, istaknuo je.

Naglašava kako u BiH nikakve odluke ne mogu biti donesene nasilno.

– Treba se napraviti model u kojem će svi sudionici reći. O.K. nismo zadovoljni, ali ovo je za budućnost BiH, govori.

Referirao se na stanje u Hrvatskoj gdje godinama nismo u stanju promijeniti izborne jedinice, a znamo, što je ustvrdio i Ustavni sud, da nisu više pravedne, odnosno da krše izborno zakonodavstvo i ustavno pravo građana.

– Ako se ima glede toga problema u Hrvatskoj, gdje ne postoje etničke podjele, onda možemo vidjeti koliki su problemi kada se izborne promjene reflektiraju na etničku pripadnost, naglasio je.

Komentari