Azijske burze ojačale zbog izglednijeg dogovora između Kine i SAD-a

Bijela kuća

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači ponovno nadaju da bi SAD i Kina uskoro mogli postići barem parcijalni trgovinski dogovor.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto, nakon što je prošloga tjedna skliznuo 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,5 posto.

Prošlog su tjedna cijene dionica pale jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Kina kako bi se postigao parcijalni trgovinski dogovor.



Osim toga, američki je Kongres prošloga tjedna prihvatio dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu, a Peking je osudio te zakone i poručio da će poduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

No, nakon nekoliko dana povećane napetosti, u petak je kineski predsjednik Xi Jinping kazao da Peking želi postići inicijalni sporazum, dok je Trump poručio da je trgovinski dogovor potencijalno vrlo blizu, što znači da se pregovori nastavljaju.

To je oživjelo nadu ulagača da bi parcijalni trgovinski sporazum ipak mogao biti postignut do kraja godine, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Komentari