Azijski ulagači pred blagdane suzdržani, dolar stabilan

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje suzdržano jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči božićnih blagdana, nakon snažnog rasta cijena dionica od početka mjeseca.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, dok je od početka mjeseca porastao više od 5 posto i dosegnuo najviše razine u 18 mjeseci.

Snažan rast azijskih burzovnih indeksa

U tekućem tromjesečju na dobitku je, pak, gotovo 10 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros stagnira, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,7 posto.



Nakon snažnog rasta tih indeksa posljednjih tjedana, dio ulagača odlučio je jutros povući dio zarade s tržišta.

No, podršku tržištima pružaju novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, što se zahvaljuje potvrdi da će prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine biti potpisana početkom siječnja.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Ulagače je ohrabrilo i nekoliko boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva, među ostalim, o rastu osobne potrošnje u studenome za 0,4 posto.

Taj je podatak u fokusu investitora jer je potrošnja ključna za američki gospodarski rast. Porast potrošnje, zajedno s ranijom objavom drugih pozitivnih pokazatelja, smanjio je strah od recesije, koji je pritiskao tržišta tijekom ove godine.

Uz to, druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pokazala je da je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo 2,1 posto na godišnjoj razini, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju.

„Svjetske burze su posljednjih tjedana porasle zahvaljujući napretku prema trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine, ali i ohrabrujućim naznakama stabilizacije rasta globalnog gospodarstva nakon usporavanja”, kaže David Bassenese, ekonomist u tvrtki Betashares.

Dolar stabilan prema košarici valuta

I na valutnim se tržištima trguje suzdržano uoči božićnih blagdana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,67 bodova, na otprilike istoj razini kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom tečaj dolara prema japanskoj valuti stagnira oko 109,40 jena.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1080 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Cijene su nafte, pak, blago pale nakon što su porasle tri tjedna zaredom i dosegnule najviše razine u tri mjeseca.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila 14 centi, na 60,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 17 centi, na 65,97 dolara.

Komentari