Bačić: Afera nema veze s Vladom ni HDZ-om

Goran Mehkek / CROPIX

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, danas je rekao da je na sjednici Vlade vršiteljem dužnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja imenovan dosadašnji državni tajnik Hrvoje Bujanović.

On će tu dužnost obavljati do izbora i imenovanja novog ministra, kazao je Bačić.

Do promjene dolazi nakon jučerašnje smjene dosadašnjeg ministra Davora Filipovića uslijed afere Mreža u koju je umiješan njegov savjetnik Jurica Lovrinčević, koji je jučer također razriješen dužnosti.

– Naš plan je da se u najskorije vrijeme izabere novi ministar gospodarstva i vjerujem da će predsjednik Vlade vrlo brzo uputiti kandidata u Sabor. Sazvali bi izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora i izabrali novog ministra, kazao je Bačić.



– Odlučili smo da će taj privremeni posao v. d. ministra obavljati Bujanović. Uvjeren sam da će vrijeme u kojemu će on obavljati posao v. d. ministra u tom Ministarstvu biti kratko i da će vrlo brzo po povratku iz Bruxellesa premijer dostaviti predsjedniku Hrvatskog sabora prijedlog kandidata za imenovanje novog ministra gospodarstva, rekao je Bačić na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje kako to da je baš taj nestranački tajnik ovlašten biti v. d. ministra.

I da se razgovaralo o mogućim kandidatima za novog ministra, istaknuo je Bačić, o tome ne bi mogao sada ništa reći.

“Uvjeren sam da ćemo novog ministra dobiti do kraja godine”

Na pitanje što se promijenilo s obzirom na to da je premijer jučer rekao da “nije žurba” i da se to može dogoditi i nakon sredine siječnja, Bačić je odgovorio da su jučer i jutros obavili razgovore na razini užeg vodstva stranke, gdje je ocijenjeno da će pristupiti izboru, odnosno imenovanju novog ministra prije nego što predsjednik Sabora sazove novu sjednicu 15. siječnja.

– Dakle, naš cilj je da se to dogodi prije, a ja sam uvjeren da će to biti tijekom ove godine, rekao je Bačić.

Upitan hoće li to biti idući tjedan, rekao je kako ne može točno determinirati termin izvanredne sjednice, ali s obzirom na to da su pred nama božićni i novogodišnji blagdani, Bačić je rekao kako je dinamika da se što prije završi s postupkom i da se provede rasprava na nadležnom saborskom radnom tijelu. Nakon toga bi zastupnici glasovali o izboru novog ministra gospodarstva.

Na upit novinara potvrdio je da će slušanje i glasovanje na plenarnoj sjednici biti u jednom danu.

“Afera nema veze s Vladom ni HDZ-om”

Bačić je među ostalim rekao da mu se, što više čita o aferi Mreža, čini da je na djelu medijsko-koruptivna operacija koja je imala za cilj isključivo nanijeti štetu Vladi, predsjedniku Vlade i HDZ-u.

– Time želim otkloniti ono što nam dio oporbe jutros u Saboru stavlja na teret kako je ova afera proizišla iz HDZ-a, kako se njome aludira na jednu raniju medijsku aferu koja se vezivala uz HDZ. Ovdje se jasno vidi da je bivši savjetnik Lovrinčević zajedno s Mostom, pa i u prvom redu s Nikolom Grmojom, pokušavao plasirati selektivne informacije, istaknuo je.

Upitan kakve su to selektivne informacije, odgovorio je da se nije u cijelosti prikazivalo stanje koje se događalo u vrijeme kada su kapaciteti HEP-a bili popunjeni i kada je HEP bio primoran na tržište pustiti određene količine plina.

Naveo je kako su se, prema medijskim napisima, željeli riješiti neki odnosi i na određeni način oštricu oporbe usmjeriti prema premijeru.

– I to potplaćivanjem određenih medija javnim novcem, što je posebno odiozno, neprihvatljivo, protuzakonito, kazneno, koruptivno, istaknuo je Bačić.

Bačić je poručio da afera s Vladom i HDZ-om nema apsolutno nikakve veze.

– Ako postoji bilo kakav komplot u ovoj aferi, on nema veze s HDZ-om. On može jedino imati veze s onima kojima su takve selektivne informacije bile dostavljane i koji su ih koristili radi vlastite političke promidžbe i kako bi na tome pridobili kakve političke poene, rekao je.

“Ako je prema predsjedniku Antikorupcijskog vijeća plasirana informacija, trebao se očitovati”

Ako je plasirana informacija prema predsjedniku Antikorupcijskog vijeća (Grmoji, op. a.), onda je u tom tijelu Hrvatskog sabora trebalo tu informaciju očitovati i o tome izvijestiti ako postoji sumnja na koruptivna djela, ocijenio je.

Na komentar da su se u transkriptima vidjeli i ugovori te da se spominje i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja je pod ingerencijom Ministarstva graditeljstva, Bačić je rekao da mu je prva informacija da je ta Agencija imala bilo kakav ugovor.

– To moramo provjeriti. Niti me iz Agencije o tome nitko nije upoznao, rekao je.

Upitan misli li stvarno da bivši ministar Filipović ništa nije znao, s obzirom na to da se u transkriptima gdje se spominje podjela novca, spominje i da “Davor sve zna i potpisuje”, Bačić je rekao kako se Filipović o tome očitovao.

Komentari