Bačić: Cilj je da se povećavaju plaće našim sugrađanima

Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić komentirao je u srijedu prijedlog porezne reforme rekavši da žele krenuti u to i omogućiti podizanje plaća, posebice onima s najnižim primanjima, a župan Željko Kolar Vladi je poručio da “ne dira u proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave”.

Bačić je naglasio da se trenutno provodi analiza kako i na koji način omogućiti podizanje plaća te dodao da model u kojem bi se povećavao osobni odbitak ne bi polučio rezultate ‘jer je velik broj građana oslobođen od plaćanja poreza na dohodak’.

U tom vidu teško da može doći do značajnijeg povećanja plaća, pa se zbog toga razmatraju mogućnosti da se uđe u rekonstrukciju plaćanja doprinosa na mirovinsko osiguranje. Jasno da ta činjenica ne bi dovela do smanjenja mirovina naših sugrađana, ali se razmatra kako i na koji način našim sugrađanima kroz šesti krug porezne reforme povećati njihove plaće, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva koji je u Gornjoj Stubici obišao tri lokacije na kojima počinje gradnja zamjenskih obiteljskih kuća za stradale u potresu.

Komentirao je i nezadovoljstvo predstavnika pojedinih jedinica lokalne samouprave zbog mogućnosti ukidanja prireza.



– Vodi se računa i o tome da se ne smanje prihodi jedinica lokalne samouprave, iako treba reći da su prema izvješću o izvršenju proračuna, prema prvim pokazateljima u prošloj godini, jedinice lokalne i područne samouprave zabilježile ukupan suficit od 3 milijarde kuna, rekao je Bačić.

Pojasnio je da je do suficita došlo zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak s obzirom na to da su u Hrvatskoj značajno povećane plaće.

– Još ništa nije definitivno odlučeno, taj model se razmatra, ili kroz rekonstrukciju, ako tako mogu reći, poreza na dohodak, ili pak kroz rekonstruiranje i definiranje drugačije stope poreza na mirovinsko osiguranje. U svakom slučaju, cilj je da se povećavaju plaće našim sugrađanima, a prije svega onima koji imaju najniža pitanja, istaknuo je ministar Bačić.

– U tom vidu teško da može doći do značajnijeg povećanja plaća, pa se zbog toga razmatraju mogućnosti da se uđe u rekonstrukciju plaćanja doprinosa na mirovinsko osiguranje. Jasno da ta činjenica ne bi dovela do smanjenja mirovina naših sugrađana, ali se razmatra kako i na koji način našim sugrađanima kroz šesti krug porezne reforme povećati njihove plaće – kazao je Bačić.

Komentari