Bačić: Nema brze obnove bez brzog protoka zahtjeva sugrađana kroz državna tijela i realizacija

Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u posjetu je Sisku.

Planiran je obilazak tamošnjeg kontejnerskog naselja, obilazak gradilišta prve organizirane konstrukcijske obnove višestambenih zgrada u Sisku, gradilišta Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak (financirano sredstvima Fonda solidarnosti EU-a) te jedne zamjenske obiteljske kuće u Sisku čiji je završetak izgradnje planiran u ožujku.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Branko Bačić danas je treći puta od kako je na toj funkciji posjetiti stanovnike u kontejnerskim naseljima u Sisačko-moslavačkoj županiji, kojima je obećao da će biti prioritet kod stambenog zbrinjavanja.

Bačić je počeo posjet Sisku sastankom s tamošnjom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

– Prošli smo projekte koji su od važnosti za funkcioniranje grada, i u dijelu komunalne i u dijelu društvene infrastrukture. Posebno je bila zainteresirana za status konstrukcijske obnove višestambenih zgrada u Sisku. Nazočimo prvoj organiziranoj konstrukcijskom obnovi višestambenih zgrada na području Banovine odnosno Sisačko-moslavačke županije. Stoga je ovaj dan poseban u tome što je krenula konstrukcijska obnova višestambenih zgrada u organizaciji države. Mi ćemo nastaviti tim intenzitetom i to je jedan od prioriteta. Radi se o dvije zgrade s ukupno 38 stanova te će to omogućiti povratak građana u stanove, rekao je Bačić.



– Prekosutra je na sjednici Vlade novi zakon o obnovi koji će pojednostaviti procedure i značajno ubrzati obnovu. Nema brze obnove bez brzog protoka zahtjeva sugrađana kroz državna tijela i realizacija, odnosno pristupanje obnovi i izgradnji zamjenskih kuća. Na Vladi će biti i program obnove u dijelu stambenog zbrinjavanja sugrađana koji su u kontejnerima, bilo u kontejnerskim naseljima, bilo u kontejnerima pored svojih obiteljskih kuća. značajan je to broj objekata, ima preko 2500 kontejnera na području koje je stradalo u potresu. To je ogroman izazova da bismo do 1. studenog njima našli primjereniji smještaj. Dotad nije moguće obnoviti toliki broj stambenih zgrada, ali ćemo svima njima naći primjereniji smještaj u jednom od vidova privremenog smještaja ili konačnog smještaja, kao što je zakonom predviđeno, a koji će oblik i način podrazumijevati i biti sadržan u programu koji ću predstaviti na Vladi u srijedu, dodao je.

Podsjetio da je u subotu objavljen javni poziv svim vlasnicima zgrada ili praznih stanova da se jave u Ministarstvo kako bi s njima sklopili sporazum (bit će odmah isplaćeni po uvjetima javnog poziva) i stanove dodijelili onima koji nemaju primjeren smještaj, a na njihovim stanovima ili kućama je crvena ili žuta oznaka.

– Naš je plan je izgraditi 30-ak višestambenih zgrada, najviše u Sisku. Dogovaramo sa županom Ivanom Celjakom te Domagojem Orlićem, koji je šef zavoda za prostorno planiranje, da se utvrde lokacije da se može odmah krenuti u izgradnju zgrada, najavio je Bačić.

Dodao je kako se radi dinamički plan s jasnim rokovima i obvezama pojedinih državnim tijelima te naglasio kako svi moraju dati maksimum kako bi se obnova ubrzala.

Komentari