Bačić: Neriješeni imovinskopravni odnosi bili su jedna od prepreka u realizaciji obnove

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić u obilasku je gradilišta objekata oštećenih u potresu na području Velike Gorice i Zagreba.

Bio je i kod Starog grada Lukavca. Stavljene su čelične konstrukcije i sanirane pukotine. Sanacija je vrijedna 2,7 milijuna kuna, a financirana je iz Fonda solidarnosti, piše HRT.

– Najstarija građevina u cijelom Turopolju i jedina utvrda koja stoji od Medvedgrada do Siska. Ovo mjesto općina je izgradila kao mjesto s kojeg će se braniti Turopolje. Sama gradnja počela je početkom 18. stoljeća, a završila 1752. godine, rekao je Juraj pl. Odorčić, župan Plemenite općine Turopolje.

– Neriješeni imovinskopravni odnosi bili su jedna od prepreka u realizaciji obnove tih kuća. Zakon koji ćemo u petak usvojiti omogućit će tim ljudima, neovisno o tome što nisu upisani kao vlasnici, uključivanje u temeljitu obnovu, rekao je Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.



Prije je ministar obišao kuću obitelji Đuran u Mraclinu koja je pri kraju obnove.

Obitelj Đuran živjela je dosad u kontejneru, a u novi dom trebala bi se useliti u ožujku.

Njihova kuća prva je srušena na području Velike Gorice i time je službeno počela obnova. Uz nju, još su tri kuće u procesu izgradnje.

– Djeca su jako vesela, ne mogu dočekati da dobiju svoju sobu. Moglo je biti prije, ali svejedno smo i sada sretni, rekla je Marina Đuran.

U ovim trenucima u Zagrebu je, s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, na lokaciji konstrukcijske obnove obiteljske kuće po modelu samoobnove u Markuševečkom Popovcu i višestambene zgrade koja je u procesu organizirane konstrukcijske obnove u Ilici.

Poslije odlazi u Glazbenu školu Blagoja Berse u Frankopanskoj čija se obnova sufinancira iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Komentari