Bačić: Nije bilo razloga da Srbija protjera jednog našeg diplomata

Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić izjavio je da na sastanku vladajuće većine nisu razgovarali o predstojećim parlamentarnim izborima niti su precizirali termin njihova održavanja, no naglasio je da će biti redovitom roku. Na sastanku je bilo riječi i o novim napetostima između Hrvatske i Srbije.

– Držimo da nije bilo nikakvog razloga da vlada Republike Srbije postupi na način kako je postupila, protjerivanjem jednog našeg diplomata iz Republike Srbije. Kada bi se oglušili na jedan takav postupak, mislim da bi kao država krivo postupili. Na određeni način bi priznali, jer šutnja nekada zna biti priznavanje nečega što nije točno. Onda smo mi, kao što bi svaka država u tom slučaju i postupila – odgovorili jednakom mjerom, izjavio je Bačić.

Bačić je na upit je li moguće raspuštanje Hrvatskog sabora do kraja ove godine rekao kako su se o tome kao stranka i predsjednik stranke i Vlade već u više navrata odredili te da su trenutno programom u zacrtanim aktivnostima. Podsjetio je da su prije dva mjeseca ušli u četvrtu godinu drugog mandata i poručio da će izbori, kad budu, biti redoviti, a da će o raspuštanju Sabora pravodobno izvijestiti.

Kazao je i da novi potpredsjednik Vlade Ivan Anušić zbog drugih obaveza nije mogao nazočiti sastanku. Odbacio je medijska nagađanja kako bi Anušić mogao biti mogući kandidat za predsjednika Republike Hrvatske.



– Lijepo je čuti da se tako lijepo govori o potpredsjedniku Vlade, no kao Vlada i stranka smo u modu vođenja države i bavimo se aktivnostima u našim resorima pa tako i ministar obrane u svome i fokusirani smo na provođenje Vladinog programa. Nama u fokusu nisu parlamentarni izbori niti izbori za Europski parlament, a najmanje izbori za predsjednika Republike Hrvatske te mislim da nema potrebe komentirati takva nagađanja, naglasio je Bačić u izjavi za medije nakon sastanka.

Upitan bi li Ivan Anušić bio dobar kandidat za predsjednika države, Bačić je rekao kako će Anušić biti jako dobar ministar obrane i dodao kako misli da je tome okrenut. HDZ ima jako puno kvalitetnih kandidata za sva odgovorna mjesta u državi, ustvrdio je.

Napomenuo je da su na sastanku vladajuće većine, među ostalim, upoznali partnere s procesom donošenja Državnog proračuna za iduću godinu te projekcijama za 2025. i 2026. Također je dodao da je bilo riječi o proteklom obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je o trenutnim aktivnostima oko afričke svinjske kuge, a on je, kaže, izvijestio o stanju obnove na zagrebačkom i petrinjskom području.

Komentari