Bačić o obnovi Banovine: Cilj je zbrinuti sve građane prije iduće zime. Imat ćemo šest načina zbrinjavanja

Goran Mehkek / CROPIX

Novi ministar graditeljstva, HDZ-ov Branko Bačić, na sjednici Vlade u petak govorio je o planu obnove Banovine.

“Svjestan da naši sugrađani na potresom pogođenom području očekuju da se obnova ubrza i da se čim prije vrate u svoje kuće, utvrdili smo tri prioriteta koji su pred nama u narednim mjesecima. Prvi je potpuna iskoristivost bespovratnih sredstava Fonda solidarnosti kojim se financira izgradnja i obnova objekata javne namjene i javne komunalne i prometne infrastrukture.

Nama je do kraja lipnja potrebno utrošiti 1,3 milijarde kuna. Do kraja mjeseca, s 1. veljače će na snagu stupiti protokol kojeg dovršavamo, a kojim ćemo ubrzati plaćanje sredstava krajnjim korisnicima i kontrolu sredstava.

Na taj način bi htjeli brže i transparentnije na dnevnoj bazi raspolagati informacijama o utrošenim sredstvima Fonda. Drugi prioritet odnosi se na sugrađane koji još žive u kontejnerskim naseljima ili mobilnim jedinicama uz svoje kuće. Naš je cilj svih njih zbrinuti prije iduće zime u šest načina zbrinjavanja, o tome ćemo više kad dođe zakon. Treće, maksimalno ubrzanje procesa obnove”.



Bačić je najavio kako će početkom idućeg tjedna u javno savjetovanje uputiti izmjene Zakona o obnovi kojim će smanjiti broj sudionika u procesu obnove i s 40 posto u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju.

Otvaranje radova idući tjedan

Najavio je i da će idući tjedan otvoriti radove na jednoj višestambenoj zgradi te 18 gradilišta za izgradnju zamjenskih kuća za građane koji su u kontejnerima.

“Naš je cilj da u veljači otvorimo 70-ak gradilišta koja su isključivo za zamjenske kuće za stanovnike u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima koji su pored njihovih kuća”.

Bačić je rekao da je Ured za državne nekretnine dobile nalog da urede i obnove sve stanove na području Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije kako bi “dio sugrađana do konačnog rješenja mogao naći adekvatan smještaj”.

 

Komentari