Bačić: Plenković se ne distancira od Ćorića, nema potrebe da se premijer pojavljuje na interpelacijama

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je u srijedu da nema govora o distanciranju premijera Andreja Plenkovića od ministra Tomislava Ćorića, s obzirom na to da nije nazočio saborskoj raspravi o interpelaciji u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene.

“U idućih petnaestak dana raspravit ćemo pokretanje pitanje odgovornosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a raspravit ćemo i odluku o osnivanju istražnog povjerenstva, ali to ne znači da ćemo na svaku iduću interpelaciju odmah reagirati i staviti je na dnevni red. Jasno ćemo unutar vladajuće većine procijeniti na koji ćemo se način postaviti”, komentirao je Branko Bačić novinarima najavu sve više interpelacija iz oporbenih redova.

Pravo je oporbe u Hrvatskom saboru da način i metodu svog rada provodi kroz pisanje odgovarajućih akata, bilo da je riječ o interpelacijama, postavljanje pitanja odgovornosti ili prijedloga osnivanja istražnog povjerenstva. Oni žele biti vidljivi na takav način, samo moraju znati da će s druge strane slijediti adekvatni odgovor kako bismo prokazali takvu metodu i način rada, poručio je.

Bačić je demantirao da se premijer Andrej Plenković polako distancira od ministra Ćorića jer se nije pojavio na raspravi o interpelaciji u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene.“Nema uopće govora o udaljavanju predsjednika Vlade od resornog ministra. To je bila interpelacija i ja lučim instrument interpelacije i pokretanja pitanja odgovornosti ministra. Očekujem od predsjednika Vlade i stranke da, prilikom rasprave o ozbiljnijoj temi, kada je u pitanju instrument pokretanja odgovornosti ministra Ćorića, bude u Hrvatskom saboru”, poručio je Bačić.

Doista nema potrebe da se premijer pojavljuje na interpelacijama, tim više što je prošli gotovo cijeli tjedan bio u Sabor, dodao je najavivši da će Plenković biti nazočan na predstavljanju proračuna i na raspravi o pokretanju odgovornosti Ćorića.

Kada bude istražno povjerenstvo također nema potrebe biti nazočan, što je bila naša praksa i u ranijem mandatu, napomenuo je Bačić.

Komentari